Loading...

Aliens (1986)

by Adrian Solomon, octombrie 28, 2020

Recomandare – esențial!

Gen: Horror, Acțiune
Regie: James Cameron
Distribuție: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Paul Reiser, Lance Henriksen, Carrie Henn, Bill Paxton
Durată: 2 h. 17 min.
Rating IMDB: 8.3

Despre: După traumatizanta întâlnire cu extraterestrul din prima parte, Ripley a plutit timp de 57 de ani în derivă prin spațiu, criogenizată fiind. Odată salvată, ea primește misiunea de a se întoarce la locul descoperirii navei extraterestre, singura condiție pusă de ea fiind obliterarea toată a acestei specii.

Rant: James Cameron a fost regizorul ales de mai marii studiourilor 20th Century Fox pentru a încerca să ducă mai departe povestea lui Ripley, acesta fiind condiționat de succesul filmului Terminator. Iar cum acesta a avut un succes imens, restul a devenit istorie. Fan convins al primei părți, James s-a adâncit în conceperea unui scenariu care să facă cinste acesteia, cu toate că unii au strâmbat din nas atunci când au citit propunerea scenaristică a lui Cameron. Bine că istoria i-a ignorat și le-a râs în față, deoarece filmul a ajuns între timp la stadiul de cel mai bun sequel al tuturor timpurilor, pentru ca peste câțiva ani Terminator 2 al aceluiași Cameron să îi conteste serios acest titlu.

Filmul se distanțează de horrorul claustrofob și de senzația neputincioasă pe care ți-o crea prima parte, mizând pe teroarea provocată de o hoardă întreagă de astfel de creaturi letale. Combinând în mod magnific acțiunea cu horrorul, Aliens rămâne o piatră de temelie pentru orice urma să mai încerce această combinație de genuri. Cu 7 nominalizări la Oscar și cu două premii câștigate pe partea de efecte vizuale și efecte sonore, filmul a lăsat în urmă o moștenire de care ar putea fi mândru orice regizor.

Folosind ca inspirație romanul Starship Troopers precum și războiul din Vietnam, Cameron a introdus conceptul de Space Marines, soldați armați până în dinți cu cele mai sofisticate echipamente, dar care nu sunt în stare să facă față unui adversar rudimentar dar determinat, și asta în mare parte grație unei conduceri deficitare.

Un rollercoaster de acțiune non-stop, Aliens este un esențial ușor pentru fanii genului cu toate că accentul nu mai cade așa de mult pe partea de horror.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.