Loading...

They Live (1988)

by Adrian Solomon, noiembrie 6, 2019

Recomandare – esențial!

Gen: Acțiune, S.F.
Regie: John Carpenter
Distribuție: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster
Durată: 1 h. 34 min.
Rating IMDB: 7.3

Despre: Un vagabond misterios care lucrează pe post de zilier acolo unde reușește să găsească de lucru, descoperă o cutie de ochelari de soare, cu ajutorul cărora află mai multe secrete despre lumea înconjurătoare decât și-ar fi dorit să o facă vreodată.

Rant: They Live a fost, este și va fi unul dintre filmele pe care le voi purta mereu în suflet. Această capodoperă a inegalabilului John Carpenter – un regizor care a adus pe marile ecrane filme clasice precum Halloween, The Thing sau Escape from New York. În plus de asta, are drept protagonist pe unul dintre cei mai carismatici wrestleri care au existat, în persoana lui Roddy „Rowdy” Piper, una dintre cele mai lungi și mai mișto scene de acțiune, dar și, probabil, cel mai bun one-liner rostit vreodată în filme.

Filmul în sine este o incriminare sinceră a politicii lui Reagan din anii 80, paralela fiind și mai vizibilă atunci când vezi că personajele principale sunt americani de zi cu zi, forțați în sărăcie de o clasă socială coruptă a politicienilor, filmul evidențiind falia ce se căscase în societatea americană între bogați și săraci. Pe eroul nostru misterios, aflăm doar la final că îl cheamă Nada, ce s-ar traduce în nimic, o foaie albă care ar putea fi substituită oricărui om de rând, personajul devenind astfel mult mai credibil. Dar filmul este și o teză serioasă împotriva unei societăți de consum, mânată de lăcomie și materialism. Dar poate cel mai amuzant este că regizorul a descris șăgalnic filmul ca fiind un documentar, ceea ce și este până la un anumit punct (a se substitui extratereștrii cu politicienii și am avea o discuție cât se poate de reală și serioasă). Până și Roddy a crezut la un moment dat că face parte dintr-un documentar pe bune, el confundând un reportaj vechi în care se presupunea că un semnal provenit dintr-un anumit tip de televizoare crea în spectatori o necesitate inconștientă de a cumpăra produse de care nu aveau nevoie, dar pentru care vedeau anumite reclame (un segment arătând chiar și o doamnă care cumpărase mâncare de câini, în ciuda faptului că nu avea câini, ba chiar era alergică la ei).

Așadar, Nada este un muncitor zilier, fără casă, care se mută din loc în loc, asistând astfel la marginalizarea săracilor, și la toate necazurile care apar într-o astfel de societate. Asistând la un raid al poliției asupra a ce credea el că este un laborator de droguri, acesta dă peste o cutie ce conține ochelari de soare cu totul speciali. Odată puși pe ochi, fațada mincinoasă a realității se dizolva, el putând vedea extratereștrii care erau infiltrați printre oamenii de rând, precum și mesajele subliminale pe care aceștia le răspândeau, lucru ce îi permite lui Nada să încerce să oprească această invazie.

Filmul avea de toate, țin minte ce am tresărit când am văzut primul extraterestru, aceștia arătând ca niște oameni corupți, cu ochii bulbucați, nefiind de mirare astfel că mai toți făceau parte din elita americană. Scena de bătaie de care menționam a fost minuțios lucrată, regizorul profitând de experiența de wrestler a lui Roddy, precum și de statura impozantă a celor doi protagoniști, plus o coregrafie specială.

They Live, cu toate că a fost filmat cu un buget modest și a fost sub-apreciat la vremea sa, a reușit să devină un cult-classic, influențând la rându-i generații întregi, de la artiști de stradă, până la filme care au copiat scena de bătaie și faimoasa replică (creată și spusă de Roddy – un orator excepțional).

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.