Recomandare – musai!
Gen: Dramă, Istoric, Război
Regie: Edward Berger
Distribuție: Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Daniel Brühl, Sebastian Hülk Durată: 2 h. 28 min.
Rating IMDB: 7.8
Despre: Patru tineri însetați de glorie și de idealurile patriotice îndesate în ei de politicienii fără conștiință, pleacă pe frontul primului mare război, doar pentru a găsi acolo foamete, moarte și izolare în timp ce mai marii se joacă cu destinele lor.
Rant: Cartea lui Erich Maria Remarque este una dintre cele mai bune cărți de război, una spusă la persoana întâi, care relatează toate ororile primului război mondial, aceasta devenind un adevărat manifest anti-război. Adaptarea de față nu este una la fel de fidelă precum filmul din 1930, dar schimbările aduse deseori elevează filmul, adăugând emoție și conturând mai bine personajele și acțiunile lor.
Filmul începe spectaculos, cu camera care surprinde o vizuină de vulpe a cărei liniște este întreruptă de ecourile războiului de afară iar odată ce imaginea începe să se ridice, observăm un deal plin de cadavre și un soldat, Heinrich, tremurând, care este împins la atac de către superiorul său. Acesta șarjează alături de ceilalți camarazi care încep să cadă secerați de gloanțele inamicilor, în timp ce el este asurzit de obuzele care cad necontenit în jurul său. Rămas fără muniție, acesta apelează la cazmaua din dotare, doar pentru a cădea în cele din urmă, răpuse de inamici. Și după această introducere brutală în lumea nemiloasă a acestui război, vom urmări drumul hainelor celor morți, care sunt luate de pe cadavre, spălate, cusute și date în folosință unui rând nou de recruți. Dintre aceștia face parte și protagonistul nostru, Paul, care alături de alți colegi de liceu și influențați de discursurile ultra-naționaliste ale profesorilor săi, decid să se alăture războiului. Odată ajunși pe front, situația și viața adolescenților se schimbă complet, aceștia fiind încet, încet dezumanizați de experiențele trăite și de ororile întâlnite. În paralel ne sunt arătate două alte fire narative, care urmăresc două persoane din conducere, un politician însărcinat cu semnarea unui armistițiu și un general nemulțumit de existența primului, pe care îl consideră un trădător de țară fără de care războiul ar fi fost deja câștigat, dacă s-ar fi investit mai mult capital uman.
Filmul arată superb și sunt chiar curios cât s-a investit în el pentru că mi s-a părut că folosirea efectelor CG a fost destul de rară, mergându-se mai mult pe efecte practice în scenele de luptă. Muzica lui Volker Bertelmann și cinematografia lui James Friend elevează această producție, conferindu-i mereu gravitate și chiar anxietate, surprinzând și mai bine atmosfera de pe front. Aș mai dori să zic doar că la fel ca acum o sută de ani, mesajul anti-război transmis de acest film a rămas la fel de valabil precum cel al cărții adaptate, fiind un film musai de vizionat, în ciuda duratei sale.
No Comments