Loading...

American Psycho (2000)

by Adrian Solomon, iulie 21, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Horror, Comedie neagră, Satiră
Regie: Mary Harron
Distribuție: Christian Bale, Willem Dafoe, Jared Leto, Josh Lucas, Samantha Mathis, Matt Ross, Bill Sage, Chloë Sevigny, Cara Seymour, Justin Theroux, Guinevere Turner, Reese Witherspoon
Durată: 1 h. 42 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Patrick Bateman, un bancher bogat din New York-ul anilor 80, pare a avea viața perfectă. Este chipeș, bogat, logodit cu o frumusețe, are o slujbă de vis și un apartament luxos, dar toate acestea sunt doar suprafața unei personalități psihotice, însetat de sânge și obsesia de a participa la suferința umană. Pe măsură ce își manifestă accesele hedonistice, el cade într-o spirală a violenței care amenință să îi ruineze viața.

Cronică de Liana C.: Un film cult care din păcate este adesea interpretat greșit, American Psycho este un adevărat festin umoristic atunci când nu îl iei în serios. Pentru că, până la urmă, nu consider că este făcut să fie luat în serios – de aici trăgându-se și interpretările greșite legate de poveste.

Patrick Bateman este un om de succes de pe Wall Street, un adevărat yuppie al anilor ‘80. Marcat de o personalitate narcisistă, obsesii legate de ordine și curățenie și compulsii criminale (care se răsfrâng majoritar asupra femeilor din viața lui), Patrick își dorește mai mult decât orice să fie recunoscut de colegii săi de muncă drept o persoană competentă, cu status și putere în societatea în care se învârte. Dar toate eforturile lui sunt, practic, în zadar: colegii îl confundă cu alte persoane și nici măcar nu este crezut pe cuvânt atunci când declară că el este făptașul anumitor lucruri de-a dreptul morbide. Realitatea crimelor sale, precum și investigația desfășurată de detectivul Kimball, personajul lui Willem Dafoe, rămân sub semnul întrebării până la finalul filmului, iar tensiunea care se construiește în ultimele minute te lasă suspendat în aer și confuz. Iar asta tocmai pentru că nu aceste lucruri formează mesajul ultim al filmului, după cum afirmă chiar regizoarea într-un interviu. Mai degrabă, asistăm la o explorare satirică la pătura de sus a societății anilor ’80, la alienarea oferită de un capitalism în creștere și nevoia de afirmare și diferențiere într-un mediu conservator și conformist.

Ca tonalitate, American Psycho este ridicol, imposibil de crezut, dar totuși incredibil de amuzant. Este o adevărată psihoză a yuppie-ului și o avertizare despre pericolul grind-ului constant, la care atâta lume aspiră.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.