Loading...

Another Round (aka. Druk) (2020)

by Adrian Solomon, ianuarie 25, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Drama
Regie: Thomas Vinterberg
Distribuție: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 7.8

Despre: Patru profesori pun la cale un experiment social, pornind de la o teorie care spune că dacă se consumă o doză limitată de alcool, capacitățile cognitive dar și cele de relaționare cu cei din jur cresc. După ce observă rezultatele benefice pe care acest experiment le au asupra vieții lor de zi cu zi, ei decid schimbarea parametrilor, lucru care nu duce în direcția scontată de aceștia.

Rant: Trebuie să mărturisesc că nu sunt prea versat în cinematografia nord-europeană, dar până și eu am auzit de Thomas Vinterberg și excepționalul său The Hunt. Reunit cu actorul său preferat, carismaticul Mads Mikkelsen, acesta ne servește încă o porție de cinematografie de calitate excepțională, practic, ne servește Another Round.

Premisa de la care pornește filmul este un experiment social pus la cale de patru profesori, fiecare suferind de propria mid-life crisis. Consumând o cantitate regulată de alcool, în doze suficiente cât să provoace „binedispunere”, și urmând anumite reguli stricte, precum consumul doar la locul de muncă și oprirea mandatorie a oricăror activități bahice după ora opt seara, cei patru descoperă că au devenit variante mai bune ale lor însăși, dintre toți evidențiindu-se Martin, cel care se afla cel mai adâncit într-un trai monoton, fără nici un orizont. Aici strălucește Madds Mikkelsen, un actor cu atât talent actoricesc și cu atâta carismă, încât poate căra de unul singur orice fel de film (mai puțin regretatul Polar). Ajutat și de o cinematografie de excepție – de remarcat scena în care decide să încerce pentru prima dată teoria la clasă, reușind o lecție care motivează întreg colectivul de elevi, scenă în care camera parcă se clatină și tremură și face zoom ins și zoom outs, întocmai ca un om care e suficient de „binedispus” dar încă nu leșinat de beat.

Vinterberg a pornit scenariul acestui film de la o piesă de teatru scrisă de el, combinată cu poveștile fiicei sale, Ida, despre cultura alcoolului în rândul tinerilor danezi. Mai mult, fiica lui l-a împins spre ecranizarea acestei piese, ea urmând să interpreteze rolul fiicei lui Martin, însă, în urma unui accident de mașină, aceasta și-a pierdut viața iar scenariul a trebuit refăcut. De altfel filmul îi este dedicat Idei, iar scenele din interiorul școlii sunt filmate în clasa acesteia, la filmări participând colegii acesteia.

Putem să îl luăm ca un studiu în ceea ce privește efectele alcoolului sau cauzele în care mulți oameni ajunși la mijloc de drum în viață recurg la folosirea lui, sau ca simplă poveste cauționară în ceea ce privește excesele, dar oricum l-ai privi, Another Round este un film foarte bun care știe să fie dramatic, dar și comic. Mai mult, el se laudă cu una dintre cele mai senzaționale scene de final ale anului precum și cu o altă prestație magnifică din partea lui Mads. Musai!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.