Loading...

Belle (aka. Ryuu to Sobakasu no Hime) (2021)

by Adrian Solomon, februarie 20, 2022

Recomandare – decent!

Gen: Dramă, Fantezie, Musical
Regie: Mamoru Hosoda
Distribuție: Kaho Nakamura, Ryō Narita, Shōta Sometani, Tina Tamashiro, Lilas Ikuta, Kōji Yakusho, Takeru Satoh
Studio: Studio Chizu
Rating MyAnimeList: 7.62

Despre: Suzu este o elevă timidă, care încă încearcă să își refacă viața în urma unei traume suferite atunci când era mică. Incapabilă să mai cânte sau să se deschidă în fața oamenilor, ea găsește refugiu în lumea virtuală U, unde adoptă avatarul Bell, care devine peste noapte o senzație datorită vocii sale unice. În timpul unui concert, The Dragon, un user dat în urmărire generală de moderatorii U, îi întrerupe performanța iar în curând, Bell va deveni tot mai obsedată de a-i dezvălui acestuia identitatea, prilej pentru a se auto-descoperi pe sine însăși.

Rant: Belle constituie o premieră absolută pentru mine, fiind primul film anime pe care l-am vizionat la un cinematograf autohton. Acesta se dorește a fi o modernizare a poveștii Frumoasa și Bestia, combinând elementele narative cunoscute cu o poveste originală, care tratează teme dificile și grele precum abuzul părinților față de copii sau cum se descurcă copii orfani în urma tragicei morți a părinților acestora.

Eroina principală, Suzu, și-a pierdut mama când era mică, fapt ce a lăsat un gol imens în sufletul ei, precum și o frică de apă sau o inabilitate de a cânta în public. Prietena ei cea mai bună o introduce pe aceasta în lumea virtuală U, unde fiecare utilizator poate fi orice își dorește. Aici ea îl întâlnește pe Dragon, un user misterios, căutat de justițiarii virtuali din diverse cauze. Dorind să afle mai multe despre el, ea pornește într-o aventură plină de peripeții și de momente de auto-descoperire.

Intenția studioului Chizu este mai mult decât onorabilă, iar grafica, atât timp cât discutăm de cea standard 2D, este absolut încântătoare, având vagi reminiscențe Miyazaki-ene. Însă scenariul final lasă mult de dorit, având ambiții mult peste măsura puterilor lor actuale. Vor să trateze teme serioase, dar nu reușesc decât să vină cu soluții puerile la adresa acestora. Lumea virtuală pare concepută de cineva care nu are habar de acest termen iar grafica 3D folosită acolo deseori arată destul de urât. Și un lucru personal care m-a deranjat a fost vocea lui Suzu, care nu se îmbina mai deloc cu personajul, sunând mult mai matură decât o fată de 16 ani. Dar am înțeles că producătorii au ales special o actriță care putea să și facă vocea și să și cânte piesele, așa că pot trece peste acest aspect.

Consider că Belle este o experiență unică ce rulează acum în cinematografele noastre, așa că fanii animației pot să încerce acest efort decent.

2 Comments


  • Lucian
   Replay Cancel Replay
  • februarie 20, 2022

  Poate fi vizionat de copii (4, 8, 11 ani)? Sau e prea dramatic pentru ei?

  • Cred ca da, dar sunt sanse sa nu priceapa prea multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.