Loading...
Birdman (2014) - cronică de A.S.

Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance (2014) – cronică de A.S.

by Adrian Solomon, februarie 25, 2016
Hmmm, îmi vine greu să vorbesc despre acest film. Realismul magic care îl înconjoară, sfârşitul ambiguu, subiectele stratificate permit fiecărui privitor să îl judece în propiul său mod. Este Birdman – Riggan un supererou ajuns la răscruce de drum sau este doar un actor cu schizofrenie, o să tragem fiecare o concluzie proprie şi unică, exact cum a dorit Iñárritu.
Cât despre film ce să mai spunem, este un deliciu vizual aşa cum sunt mai toate filmele lui. O găselniţă, nu neapărat nouă, dar de maxim efect este camera care urmăreşte personajele peste tot, asigurând o iluzie de film turnat dintr-o singură bucată. Un alt efect interesant este asigurat de prezenţa unui ritm de tobe care însoţeşte acţiunea şi personajele în mai tot ce fac ele. Ritmul se intensifica în momentele tensionate, este calm în puţinele momente de solitudine ale personajelor sau însoţeşte fiecare pas pe care personajele îl fac în tranziţia dintre cadre. Ce mai, este foarte interesantă această compoziţie.
Distribuţia este şi ea de excepţie iar în frunte cu Michael Keaton care revine în atenţia publicului cu acest rol, îi mai găsim pe Amy Ryan, Emma Stone, Edward Norton şi Zach Galifianakis. Fiecare face un rol de zile mari, în special Keaton lucru care mă face să mă întreb, cum de nu a primit şi el un Oscar pentru rol.

Povestea filmului îl surprinde pe Riggan Thompson, un fost mare actor şi interpret al popularului Birdman, franciză ce a încasat miliarde de dolari pe vremuri, în mijlocul încercării sale de a-şi relansa carieră pe Broadway. În această încercare este însoţit de managerul/prietenul său cel mai bun, Jake care încearcă să îl menţină pe linia de plutire, fiica sa – Sam, o fostă consumatoare de droguri şi de mai mulţi actori. În tentativa de a vinde cât mai multe bilete, este recrutat şi Mike Shiner, un respectat actor de teatru care însă mai mult le va bagă beţe în roate. Evenimentele se succed rapid şi la final vom fi lăsaţi complet în ceaţă şi nu neapărat că nu am înţeles ceva ci mai mult de faptul că sfârşitul este foarte liber şi lăsat la interpretarea publicului.

Un merituos câştigător al mai multor premii Oscar pentru regie, scenariu şi cinematografie, acest film nu trebuie să lipsească din colecţia oricărui cinefil.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.