Loading...
Star Wars - The Force Awakens (2015) - cronică de A.S.

Star Wars – The Force Awakens (2015) – cronică de A.S.

by Adrian Solomon, ianuarie 17, 2016
Mai întâi şi mai întâi o să zic clar, nu sunt fan înfocat al seriei cu toate că le-am văzut de mai multe ori pe primele trei, pe casete video acu multă vreme şi ţin minte un revelion petrecut în compania trilogiei originale transmisă pe un canal italian sau nemţesc. Doar că apoi a venit nenorocirea de trilogie prequel şi restul, „puteţi uita” vorba extorsionatului. Nu pot să vorbesc despre acest film fără să fac referiri la prequelul din anii 2000.
Dacă acest film ar fi apărut în locul prequelului, poate că nu s-ar fi bucurat de acelaşi hype dar oricum ar fi fost continuarea pe care o meritam şi pe care toţi fanii au aşteptat-o de 10 ani să vină să șteargă gustul amar lăsat de ultimele filme. Primul lucru care m-a izbit încă din trailer a fost „Wow arată foarte bine”. Şi chiar aşa a și fost, din punct de vedere al imaginii este sublim, se vede că au lucrat cu modele şi spaţii fabricate manual nu CGI-uri, o reîntoarcere la modul creativ original, ceea ce conferă filmului un sentiment pronunțat de realism (recent am revăzut imagini din ultimele 3 filme iar efectele CGI şi green screenul sunt atât de vizibile încât mă mir că nu m-au deranjat mai mult când le-am vizionat prima dată).
Acuma intrăm în ceea ce contează cu adevărat, povestea. Personajele sunt bine conturate şi introduse în peisaj, iar de fiecare dată când apărea unul dintre originali îmi îngăduiam un moment de slăbiciune şi sufocăm un „ura” să nu deranjez pe cei din jur. Mi-a plăcut interacţiunea dintre ei, glumele lor au fost spot on, în special Han Solo, pe care l-am aşteptat de câteva ori să zică „This feels all too familiar”. Şi aici zace şi principala problemă ce am avut-o cu filmul. Povestea parcă am mai văzut-o undeva, ba chiar pe alocuri cu aceleaşi personaje – motiv pentru care personajele respective îşi permit glume cu aluzii la original, pe care spectatorii noi probabil nu le-au gustat sau măcar înţeles. (Da filmul este ok şi pentru noi iniţiaţi dar vor aprecia mult mai mult povestea dacă ar ştii ce s-a întâmplat în primele 3 filme, repet, prequelul nici nu l-am simţit menţionat [parcă nici nu s-a întâmplat – midichlorians anyone?])
Ca personaje principale îi avem pe Rey, un scavenger [gunoieră?!], pe Finn, un storm-trooper cu mustrări de conştiinţa (cine ştia că săbiile laser pot fi folosite şi de ne-utilizatori ai forței) şi BB8, o bilă ambulantă şi amuzantă care face cam 70% din glumele filmului. Răii de serviciu sunt Kylo Ren [un pic dezamăgit de el] şi generalul Hux [un Domnhall Gleeson cu prea puţin timp la dispoziţie pentru a-şi dezvoltă personajul], un fel de Pic şi Poc interspaţiali, cu tăticul lor, liderul suprem Snoke (Andy Serkis!) despre care vom afla mai multe în episoadele viitoare (din ce am înţeles şi asta va fi o trilogie că Holywoodul ştie numără numa până la 3 în cele mai multe cazuri). Imperiul a fost înfrânt de rebeli la finalul trilogiei originale dar în cei 30 de ani trecuţi între filme se pare că acesta a fost reformat sub numele de First Order, o organizaţie la fel de simpatică precum naziştii, după care se şi inspiră. Mai apare şi Han Solo cu inseparabilul sau side-kick Chewie, urmăriţi de jumate din sistemul solar (o apariţie „blink and you miss” a lui Iko Urwais şi colegul sau din capodopera „The Raid” cărora cred că la instructaj li s-a spus: apăreţi, ziceţi ceva în indoneziană că şi aşa nu înţelege nimeni limba aia şi that’s it, here’s the paycheck – mă aşteptam să fie folosiţi mai mult sincer). În rest o mulţime de personaje mascate de care nu habar nu am avut că sunt în film până nu am văzut castingul (Lupita Nyong’o ca Maz şi Gwendoline Christie [Brienne din GoT] că şi Captain Phasma, un alt personaj interesat dar nu prea folosit). Nu am zis mare lucru de Oscar Isaac pe care sincer încă nu îl recunosc după moacă cu toate că am văzut ceva filme cu el, şi pe care îl aştept în rolul lui Apocalypse în următorul X-Men.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.