Loading...
Burnt (2015) - cronică de A.S.

Burnt (2015) – cronică de A.S.

by Adrian Solomon, ianuarie 15, 2016

E clar, dacă cinematografia a ajuns cea de-a şaptea artă, arta culinară a devenit cea de-a opta. Peste tot numai „Chefi”, mai mari sau mai mici, prin toate mediile îi vezi strigând, urlând, răstindu-se la alţi „Chefi” pretendenţi. Unii sunt adevărate vedete, alții au numai apucăturile, oricum, toţi se dau de ceasul morţii pentru a ne arată ultima creaţie de trei fire de sparanghel împroșcat pe genunchi de broască. Ia şi mânca fraiere, acuma plăteşte vreo 1000 de euroi.

Revenind la film, primul lucru care m-a atras a fost distribuţia, una destul de încărcată cu vedete. Filmul în sine îmi părea a fi în vena filmului „Chef” de anul trecut a lui Favreau, un film comestibil şi foarte, foarte relaxat. Din păcate acest lucru trage filmul în jos, pentru că sunt mult prea mulţi şi prea înghesuiţi. De exemplu dacă „Intouchable” i-a permis lui Omar Sy să îşi arate calităţile actoriceşti, aici el este mai mult pe post de decor, cum e şi Uma Thurman, Emma Thompson, Alicia Vikander şi alţii.

Povestea este una simplă, Adam Jones (Bradley Cooper) un copil teribil al scenei culinare pariziene din 2007, revine după o indelungată absenţă în care s-a regăsit pe sine şi s-a curăţat de dependenţele de alcool, droguri şi femei. El vine chitit să îşi recâştige tronul ocupat acuma de rivalul său Reece, un fost coleg. Ambii lucraseră la Jean Luc, un mare „Chef” parizian, care aparent leagă toată povestea şi toţi protagoniştii ei. Rând pe rând, el sună din trâmbiţă şi se strâng precum feciorii Vrancioaiei, toţi foştii săi parteneri: Tony (Daniel Bruhl), Max, Michel (Omar Sy) plus talentata Helene (Siena Miller). Marea sa ambiţie este să ajungă la a treia stea Michelin, ceea ce l-ar face un fel de Yoda sau un Darth Vader al gătitului – vorba filmului. Drumul spre mântuire este presărat cu mai multe încercări printre care şi diverşi critici, foşti dealeri cărora le datorează sume imense, dar mai presus de toate este Adam însăşi. Perfecţionist incurabil, acesta va trebui să treacă peste preconcepţiile sale, tipul fiind un pic rămas în urmă în domeniu culinar, şi să facă un update, adică să îmbrăţişeze noile tehnologii culinare [Nu mă bag că nu gătesc şi singură mea relaţie cu bucătăria e că mănânc acolo şi baia e chiar lângă ea aşa că nu e locul meu să comentez din punct de vedere culinar cele văzute]. Cum va face asta? Simplu, ca oricare alt mare „Chef”, va urla, se va răsti, va arunca cu farfurii şi se va plânge că peştele nu e destul de bine rumenit. Personal m-am pierdut în detalii dar cunosc mulți dintre voi care vor sta cu carnețelul să își ia notițe.

Filmul este mediocru, nici un actor nu iese la suprafaţă cu vreun joc memorabil, toţi îşi fac datoria atât cât trebuie. Dacă în „Chef”-ul lui Favreau simţeai pasiunea pentru mâncare, aici nu o regăsim în aceeaşi măsură. Dacă doriţi să alegeţi o „drama culinară”, v-aş indica cu mai multă căldură acel film.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.