Loading...
BlacKkKlansman (2018) - cronică de A.S.

BlacKkKlansman (2018) – cronică de A.S.

by Adrian Solomon, noiembrie 11, 2018

Pfff, ce film extraordinar a reușit să facă Spike Lee, bun de predat la clasă pentru a sensibiliza elevii asupra problemelor gen black lives matter și de ce matter ele. Piticotul ăsta de Spike Lee nu face el cele mai accesibile filme pentru toți europenii care nu au beneficiat de serviciile sclavilor importați din Africa pe vremea plantațiilor, dar mereu reușește să te învețe ceva.

Anii 70 nu erau deloc ușori pentru populația de culoare din America (cam nu prea au avut vreme să își tragă sufletul săracii, ba erau proprietarii de plantație, ba KKK, ba polițaii care îi împușcau, mereu au fost oprimați de cineva). Un tânăr ambițios pe nume Ron Stallworth, interpretat excepțional de juniorul lui Denzel Washington – exemplu perfect că șarmul și talentul actoricesc sunt ereditare, ajunge să fie primul polițist de culoare angajat de poliția din Colorado Springs. Interviul de angajare în sine stârnește multe zâmbete dar și ridică primele semne de alarmă față de situația încinsă în ceea ce privește dihotomia albi/negri a societății americane din vremea respectivă. Ron găsește un colectiv de poliție în mare parte rasist, care nu ezită să îl provoace în permanență. De la șeful Bridges care se vede forțat de autorități să îl includă pe Ron în poliție cu scopul de a-l folosi pe post de poster-boy al diversității etnice, până la diverșii colegi care îl apelează cu diverse porecle rasiste, jignitoare. Dar Ron nu este tipul care se dă bătut cu una cu două, și face ce face și ajunge transferat la secția de undercover, unde talentul său este apreciat de șefi (adică faptul că e de culoare). Dar cum nici nu se mulțumește cu puțin, Ron sună la filiala locală KKK și reușește să se înscrie, într-o altă scenă ilară. De aici încolo, Ron se dublează, cu ajutorul colegului Flip Zimmerman, care îi împrumută identitatea pentru a se întâlni face to face cu rasiștii de serviciu. iar de aici începe un veritabil joc de-a șoarecele cu pisica .

Lee condamnă acest rasism lunatic, extrem, punând în juxtapoziția una dintre cele mai rușinoase opere de artă create vreodată, și anume pelicula – propagandă KKK – Birth of a Nation. Odată este prezentată la început, unde un Alec Baldwin genial face un exercițiu de retorică propagandistă timp de câteva minute bune, având proiectat filmul pe tot corpul, iar a doua oară la un meeting KKK, în care vedem manifestându-se convingerile și credințele membrilor imperiului secret. O altă temă principală surprinsă cu deosebită subtilitate și măiestrie este passingul sau duplicitatea rasială, adică posibilitatea ca un membru al unei rase să treacă și să fie acceptat drept membru al unei alte rase. Iar aici punctează extrem de bine Adam Driver cu personajul său Flip Zimmerman. Evreu nepracticant, el a fost acceptat toată viața ca membru al populației albe a orașului, doar pentru a își vedea date peste cap convingerile odată cu înrolarea în KKK. Nu doar atât dar fiecare scenă în care apare acesta alături de membrii KKK este incredibil de tensionată, făcându-te să aștepți cu nerăbdare ca aceasta să se termine. Tot un cu un fel de passing se confruntă și Ron, doar că acesta se vede nevoit să își mintă love-interestul Patrice (o superbă Laura Harrier) cu privire la slujba sa.

Nimic nu scapă de ochiul critic a lui Lee, cu toate că cea mai dureroasă lovitură va veni la final, înaintea creditelor, când vedem scene din evenimentele petrecute în 2017 – de la un Trump care ca de obicei nu știe ce se petrece – acesta reprezentând chintesența ignoranței americane, la discursul inflamator a lui Duke, leaderul KKK, și scene de la protestul însângerat din Charlottesville, pentru a încheia totul într-o notă destul de sumbră.

Este un film pe alocuri amuzant, dar a căror glume mereu poartă un ac de remușcare în care te vei înțepa de fiecare dată. Pe lângă asta, aș zice că e un film a fraților și fiilor, pentru că nu doar rolul principal este interpretat de nou sositul John David Washington, dar mai apar în roluri secundare și frații mult mai celebrilor Steve Buscemi și John Turturo (habar nu aveam că au frați actori cei doi). Per total BlacKkKlansman este un film excelent, musai dacă doriți, pe care vă invit a-l viziona cu prima ocazie.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.