Loading...
Blade Runner (1982)

Blade Runner (1982)

by Adrian Solomon, octombrie 6, 2017

Recomandare – esențial!

Gen: S.F., Neo-noir
Regie: Ridley Scott
Distribuție:
Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Suntem în 2019 în orașul L.A., oraș devenit o distopie pan-culturală, plină de reclame imense pentru diverse corporații și produsele fabricate de acestea, automobile zburătoare, poluare din greu și multă, multă ploaie. Rick Deckard, un fost polițist, a cărui ocupație fusese să vâneze și să înlăture replicanții care se abăteau de la programările lor, adică niște roboți umanoizi, cu o durată de viață de 4 ani, construiți cu diverse scopuri industriale, armate sau senzuale. Deckard este forțat să revină la datorie, fiind însărcinat cu un caz foarte dificil și anume dispunerea de un cvartet de replicanți, evadați din coloniile spațiale ale pământului și bântuind acum orașul L.A. în căutarea creatorului lor, excentricul Eldon Tyrell.

Rant: Considerat pe bună dreptate una dintre capodoperele genului S.F. și unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată, bijuteria lui Ridley Scott a reușit să supraviețuiască celui mai important test posibil, și anume testul timpului. Având în spate un scenariu inspirat și beneficiind de niște actori fenomenali, filmul a fost dubios de rău primit la început, chiar cu ostilitate din partea criticilor și a publicului. Totuși, odată cu lansarea pe casetă video, filmul a început să strângă din ce în ce mai mulți urmăritori, devenind în scurtă vreme un film cult.

Filmul este minunat, capturând perfect esența filmelor neo-noir și a protagonistului hârșâit, care trebuie să se confrunte cu lucruri care sunt deseori peste capul său, bătându-se de unul singur atât cu roboții pe care îi urmărește, cât și cu interesele perfide ale companiilor.

Din punct de vedere vizual, Scott a reușit să producă o adevărată bijuterie, dar în ceea ce privește coloana sonoră, avem parte de una din cele mai bune create vreodată, Vangelis reușind să compună o adevărată feerie electronică.

Vă invit, pentru a vă prepara de Blade Runner 2049, să (re)vizionați acest film superb. Și pentru că există multe variante, filmul trecând prin mai multe re-editări, varianta propusă de mine este ultima apărută, cea din 2007, numită The Final Cut, o variantă editată exclusiv de Ridley Scott, fără a suferi alte alterări din partea studiourilor, fiind deci varianta cea mai completă și cea care ne oferă viziunea nealterată a regizorului.

PS. Mai să uit să menționez despre Rutger Hauer, care face aici probabil unul dintre cele mai bune roluri din viața sa, interpretându-l pe liderul celor patru replicanți.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.