Loading...
Booksmart (2019)

Booksmart (2019)

by Adrian Solomon, iulie 3, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Comedie, Coming-of-age
Regie: Olivia Wilde
Distribuție:
Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever, Jessica Williams, Lisa Kudrow, Will Forte, Jason Sudeikis, Billie Lourd, Diana Silvers, Skyler Gisondo, Molly Gordon, Noah Galvin
Durată: 1 h. 42 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Două tinere care tot liceul doar au învățat și au luat zece pe linie, realizează că nu au alocat timp deloc distracției și decid să facă într-o singură noapte tot ce nu au făcut în trei ani de liceu.

Rant: Da, recunosc că era să dau skip complet acestui film datorită emisiunii 3lăr, care a prezentat filmul în mod complet negativ (și eu sunt fraier că uneori mă iau după ce spun alții). Dar, înghiontit de multitudinea de reviewuri pozitive, am decis să îi acord filmului o șansă și nu am regretat absolut deloc. Da, tipele par cam ugh la început dar la final am ajuns să țin cu ele și să mă bucur cu adevărat pentru ele. Când zic ugh nu mă refer la felul în care arată ci la faptul că par (de fapt chiar sunt) arhetipul acelor tineri indignați din absolut orice, niște femi-nazi în devenire.

Fiecare generație a avut propriul ei film reprezentativ de coming-of-age. Fie că s-a numit The Breakfast Club, Dead Poets Society, fie mai noile Superbad, Lady Bird sau Sweet Seventeen, mereu aceste filme au fost un punct de reper cât de poate de fidel al generațiilor respective. Așa și Booksmart, care recunoaște puternica diversitate socialo-culturală cu care ne confruntăm (nu neapărat la noi, deocamdată e mai puternic dezvoltată la americani și vestici dar simt, ca profesor, că deja a prins rădăcini și la noi în țară, fie că ne dorim acest lucru sau nu). Așadar avem un liceu și ca la orice liceu din filme, acolo studiază absolut toate tipurile posibile de copii, deseori în aceeași clasă. Avem drogați, gay, metrosexuali, tocilari, jocks sau cei bogați (one-percenterii). Printre ei, le avem pe protagonistele noastre, Amy, o lesbiană care posibil să fi participat la toate marșurile de protest organizate în orașul ei, și Molly care a studiat întreaga ei viață și este sigură că va fi singura, alături de amica ei, care va ajunge la o facultate de prestigiu, din simplul fapt că ea a învățat și nu a pierdut timpul ca restul colegilor ei. Dar surpriză, surpriză, mai toți au viitorul asigurat pentru că au note bune, preconcepțiile domnișoarei fiind date puternic peste cap. Și pune-te pe bocit și pe regretat anii pierduți, când numai ai tocit și nu te-ai bucurat ca orice adolescent normal de o seară de distracție cu prietenii. Ce-i de făcut? Nimic mai mult decât să meargă la mega petrecerea dată de un coleg. Problema principală? Tipele habar nu au unde locuiește individul pentru că nu s-au sinchisit să își cunoască colegii decât din poveștile de la școală. Și dă-i și fugi de la petrecere la petrecere, trecând printre-o serie de aventuri care mai de care mai ilegale (de la jefuirea unei mașini de pizza, până la experimentarea unor droguri deosebit de … speciale).

Și da, sunt lecții de învățat din acest film, în special aceea că nu judeca o carte după copertă. Distribuția tinerilor este foarte on-point, necunoscuți dar cu potențial, cine știe care dintre ei va fi viitorul Cera sau Hill al actualei generații. Avem și o groază de actori de calibru extraordinar în ale comediei, care ajută filmul cu aparițiile lor amuzante, de la directorul interpretat de Jason Sudeikis care trebuie să lucreze o a doua slujbă pentru că salariile din învățământ nu sunt cine știe ce, la Will Forte și Lisa Kudrow, părinții extrem de înțelegători ai lui Amy.

Filmul mustește de umor, are un scenariu inteligent care nu ofensează prin prostii inutile, cu toate că străbate pașii tipici ai unor astfel de comedii, într-un cuvânt, e una din cele mai plăcute surprize ale acestui an (cel puțin până acum).

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.