Loading...

Brokeback Mountain (2005)

by Adrian Solomon, iunie 3, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Dragoste, Dramă
Regie: Ang Lee
Distribuție: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Linda Cardellini, Anna Faris, Anne Hathaway, Michelle Williams, Randy Quaid
Durată: 2 h. 14 min.
Rating IMDB: 7.7

Despre: Doi cowboy, Ennis și Jack, devin interesați romantic unul de celălalt, dar relația dintre ei se va complica în momentul în care cei doi se vor căsători cu prietenele lor.

Cronică de Liana C.: Auzisem de mai demult de Brokeback Mountain, dar majoritatea referințelor la acest film erau sub forma „filmul cu cowboy gay”, ceea ce nu sugerează nimic prea promițător sau care chiar să merite văzut. Totuși, odată ce m-am mai familiarizat cu munca lui Heath Ledger, care din păcate a apucat să facă roluri puține, dar de înaltă calitate, a ajuns să mă intereseze și acest film cu o premisă destul de neîntâlnită.

Povestea îi urmărește pe Jack și Ennis, doi cowboy ai anilor ’60 care încep o relație amoroasă în tinerețe, pe când lucrau amândoi ca păzitori ai unei turme de oi pe muntele eponim, Brokeback Mountain. Timpul trece, iar viața îi obligă spre decizii care să se conformeze normelor sociale de la acea vreme; aceștia se regăsesc peste patru ani, fiecare cu propria casă, masă și mândră jupâneasă. Relația dintre ei se leagă din nou, dar, de această dată, condițiile în care aceasta se desfășoară sunt mult mai vitrege, cei doi încercând să împace tumultul vieții de familie cu trăirea adevăratei lor iubiri.

Au existat multe controverse cu privire la acest film, în frunte cu grupările creștine care s-au revoltat împotriva „propagandei gay”; Brokeback a fost și banat în țări precum China (deși chinezii s-au bucurat atunci când Ang Lee, unul de-al lor, a câștigat Oscarul în acel an pentru cel mai bun regizor). Adevărul este că Brokeback Mountain a reprezentat o inspirație pentru numeroase viitoare pelicule cu temă LGBT și o sursă de curaj pentru mulți regizori independenți, mai ales după succesul imens de care acesta s-a bucurat, câștigând și o nominalizare la Oscaruri pentru cel mai bun film.

Se vede cu ochiul liber că cei doi actori din rolurile principale își iau personajele cât se poate de în serios, fără a se putea regăsi vreo urmă de ironie sau caricatură stereotipă la adresa comunității LGBT. Tragismul sorții celor doi se simte la fiecare pas, chiar și momentele dulci fiind mai degrabă dulci-acrișoare.

Mai mult decât orice, Brokeback Mountain este o poveste frumoasă, care prezintă o realitate a multor oameni atât din trecutul, dar și prezentul întregii lumi. Recomand acest film tuturor care vor să urmărească o poveste plină de emoție, dorință și zbucium.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.