Loading...

Chungking Express (aka. Chung Hing sam lam) (1994)

by Adrian Solomon, aprilie 18, 2021

Recomandare – musai!

Gen: Dragoste
Regie: Wong Kar-wai
Distribuție: Brigitte Lin, Takeshi Kaneshiro, Tony Leung Chiu-Wai, Faye Wong
Durată: 1 h. 42 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Poveștile interconectate a doi polițiști din Hong Kong care se îndrăgostesc de două figuri misterioase, unul de o blondă cu posibile legături cu lumea interlopă, celălalt de o ospătăriță de la restaurantul pe care îl frecventează.

Review by Lia C.: Chungking Express este unul dintre filmele mai vesele ale lui Wong Kar Wai, al cărui stil este în mare parte caracterizat de culori întunecate și o atmosferă sumbră și apăsătoare, cu personaje provenite din pătura mai joasă a societății. Și chiar dacă nici cele de față nu fac parte din vreo elită, drama lor parcă este prezentată mai jucăuș – din lipsa unui cuvânt mai potrivit – decât în celelalte lucrări ale regizorului.

Aducând puțin aminte de romanul Nuntă în cer al lui Mircea Eliade prin coincidențele și întrepătrunderile celor două fire narative, filmul prezintă poveștile de dragoste a doi polițiști din Hong Kong. Tipic filmelor lui Wong, este urmărit mai mult decât un singur plot, dintre care al doilea este cel ce se bucură de tratamentul mai „light” despre care pomeneam la început. Tot în stilul caracteristic filmelor sale, acesta nu se centrează atât pe o acțiune și poveste captivantă, ci mai degrabă explorează personajele, psihologia și universul lor lăuntric, lucru pe care, personal, îl apreciez mult mai mult la un film decât o acțiune solidă, dar fără prea mult scop.

Chungking Express este o portiță excelentă de intrare în cinematografia chineză în general și a lui Wong Kar Wai în particular, un regizor cu un stil aparte, care reușește de fiecare dată să surprindă estetica urbană a Hong Kong-ului prin lentile lipsite de pretenție și fals, și care adesea nu se sfiește să înfățișeze latura mai urâtă, dar atât de realistă, a vieții umane.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.