Loading...
Burning (aka. Beoning) (2018)

Burning (aka. Beoning) (2018)

by Adrian Solomon, februarie 1, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Thriller psihologic
Regie: Lee Chang-dong
Distribuție:
Yoo Ah-in, Steven Yeun, Jeon Jong-seo
Durată: 2 h. 28 min.
Rating IMDB: 7.5

Despre: Lee Jong-Su se reîntâlnește după mulți ani cu o cunoștință din copilărie, Hae-Mi, pe care nu o mai recunoaște, dar de care se îndrăgostește instant. Ea pleacă într-o vizită în Africa, iar la întoarcere apare de braț cu un nou iubit, șarmantul Ben, lucru care îi pune pe ei și pe Jong-Su într-un complicat triunghi amoros.

Rant: Filmul lui Lee Chang-dong, un regizor care luase o pauză de opt ani între proiecte, este un exemplu foarte bun de cum să faci un thriller slow-burning (pun intended). În Burning, nimic nu este ceea ce pare a fi, iar simțurile îți vor fi mereu testate și derutate.

Puncte maxime pentru actori, atât Steven Yuen, care emană o carismă excepțională, apărând aici într-un arhetip de marele Gatsby, cât și în special pentru senzaționala Jeon Jong-seo (urmăriți doar naturalețea scenei de pantomimă sau a celei de strip-tease și vă veți convinge de ce). Cât despre protagonist, Yoo-Ah-in pică perfect pe un asemenea rol, de tip insignifiant, căruia viața nu i-a rezervat un destin prea măreț, dar care se vede aruncat într-o situație cu totul nefamiliară, și pe care încearcă din răsputeri să o clarifice.

Temele pe care filmul le abordează sunt multe și profunde. De la delimitarea sistemului social între săraci și bogați și interacțiunea sau lipsa ei dintre cele două pături sociale (Ben o privește cu ușor dezinteres, ba chiar și cască la povestea lui Hae-Mi despre obiceiurile bushimanilor din Africa), la cea a foamei și diversele sale înțelesuri, la foc și simbolistica acestuia (acesta fiind prezent atât în titlu cât și în poveștile celor trei protagoniști) și până la faimoasa mâță a lui Schroedinger (unul dintre cele mai sublime cameos prezente vreodată). Toate informațiile pe care filmul ni le servește sunt la stadiu de ambiguu, lucru care face ca atmosfera să devină din ce în ce mai apăsătoare, pentru ca finalul să fie extrem de apoteotic (ce și cum, vă las să aflați voi).

Verdictul meu final este că Burning e un film musai de vizionat, regretând că nu l-am văzut înainte să fac topul pe 2018, pentru că sigur prindea un loc fruntaș.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.