Loading...
Calvary (2014)

Calvary (2014)

by Adrian Solomon, august 27, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Dramă
Regie: John Michael McDonagh
Distribuție: Brendan Gleeson, Chris O’Dowd, Kelly Reilly, Aidan Gillen, Dylan Moran, Isaach de Bankolé, M. Emmet Walsh, Marie-Josée Croze, Domhnall Gleeson
Durată: 1 h. 42 min.
Rating IMDB: 7.4

Despre: În urma unei spovedanii, părintele James află de la un necunoscut că urmează să fie omorât pe plaja locală duminica viitoare. Părintele James va avea de ales între a dispera și de a cere ajutor, a porni o investigație pentru a afla cine l-a amenințat sau a aștepta senin zilele ce urmează.

Rant: Brendan Gleeson, cu toate că s-a apucat destul de târziu de actorie (în jurul vârstei de 34 de ani), a reușit să contureze o filmografie consistentă. apărând în peste 70 de filme din 90 până acuma. Este pe bună dreptate considerat unul dintre titanii cinematografiei britanice, și zic britanice și nu engleză pentru că el este irlandez, lucru cu care se mândrește.

Filmul de față este o producție irlandeză și reușește să strângă la start nume mari precum O’Dowd, Gillen, Moran și Domnhall Gleeson, aici jucând alături de tatăl său (cei doi nefiind la prima lor colaborare). Premisa pare la prima vedere simplistă și anume că părintele James este amenințat cu moartea în timpul unei spovedanii de rutină. Totuși acesta nu disperă, nu apelează la autorități, ci își continuă cu demnitate rutina sa pastorală, vizitând membrii parohiei și încercând să le rezolve micile lor necazuri, doar pentru a fi mereu întâmpinat cu ostilitate și mult cinism. Se simte un fior de ura față de biserică și reprezentanții acestuia, într-o țară celebră pentru cazurile de pedofilie comise de reprezentații acestei instituții. Ce este ironic este că părintele James, cu toate că își are proprii demoni, este un individ onest, bun, ținta perfectă în viziunea călăului său, un abuzat sexual, incapabil să se mai răzbune pe cel care comisese acelea fapte reprobabile asupra lui – preotul respectiv fiind mort. El îl alege pe James întocmai pentru că este un tip decent, pentru a transmite un mesaj mai puternic bisericii.

După cum ziceam, cu atâtea nume grele strânse aici, era și greu să nu avem niște prestații actoricești excepționale, construite în jurul personalității personajului principal, un munte de om cu un suflet de aur. Cu toate că filmul are o atmosferă apăsătoare, își permite libertatea de a sufla suficient umor cât să nu sub-aprecieze temele prezentate, și anume vinovăția, păcatul, virtutea, depresia și suicidul, teme reprezentate de enoriașii părintelui James, asupra cărora reflectă acesta în drumul său spre sfârșit.

Este un film excepțional, o dramă puternică, ancorată de un personaj de neuitat.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.