Pornesc prin a spune că este unul dintre cele mai bune produse scoase de Marvel până acuma, cu siguranță unul dintre top 3, undeva acolo sus cu Guardians și primul Avengers. Frații Russo au făcut o treabă minunată jonglând cu atâtea personaje, făcându-le să pară relevante, necesare plotului, să mențină coerența poveștii și să pună reflectorul pe Captain America, pentru că totuși este filmul lui. Văzând produsul final, mă declar complet mulțumit de alegerea producătorilor de a-i pune pe aceștia la cârma viitorelor filme Avengers, care vor reuni cam toate personajele apărute până acuma. Dar până atunci mai este un pic de mers așa că hai sa vedem cum a fost Civil War.
Un pic surprinzător ca două companii rivale să scoată două filme similare ca premisă, însă nu și în cazul lui DC și Marvel, care de ani de zile fac acest lucru cu benzile lor desenate. O companie își resetează universul, bun, atunci și cealaltă își va reseta universul. Până la urmă fanii sunt cei ce au de câștigat, în special dacă nu ești cantonat în tabăra unei dintre ele ci îți place să urmărești ambele produse. Problema a fost că Batman v Superman, a fost un eșec pentru critici și pentru cei care merg din plăcere la cinema, mulți plângându-se de tonul prea serios și sumbru, sau de faptul că personajele sunt așa de schimbate față de ce se așteptau ei de la un Batman sau un Superman clasic. Cu toate astea lumea s-a înghesuit să îl vadă și per total, a avut succes mare la box-office. După o lună, a apărut și Civil War, cu o poveste asemănătoare, eroi care se caftesc între ei pe baza unor diferențe de opinie. Doar că Marvel a știut mai bine să gestioneze această situație, ferindu-se de stilul întunecat a lui BvS, pe care această poveste de răzbunare l-ar fi impus, mergând pe ceea ce știu ei să facă mai bine, filme de divertisment, filme care să placă tuturor. Și, o Doamne, le-a ieșit pasiența de minune.
Un pic de background pentru ce înseamnă Civil War în benzile desenate. C W a fost un eveniment în care o adunătură de eroi tinerei, în lupta cu un super villain puternic, au reușit să distrugă un oraș întreg, omorând o groază de oameni în proces. Astfel, guvernul decide să tragă la răspundere întreaga comunitate de super eroi, iar Tony Stark și Reed Richards sunt susținătorii principali ai Actului de Înregistrare a Super Eroilor, pe care aceștia erau nevoiți să îl semneze dacă doreau să rămână în legalitate, ajungând astfel să lucreze pentru guvern, și renunțând la identitățile lor secrete. Acest fapt i-a deranjat pe mulți dintre ei, în frunte cu Captain America, care decid să nu semneze actul, intrând astfel în ilegalitate și fiind vânați de forțele de ordine, inclusiv de foștii colegi de echipă. Spider-man juca un rol important, fiind prins la mijloc între cele două tabere pe când X-Men s-au declarat neutri și au decis să nu participe. Cele două tabere se luptă, până la urmă, și după multă distrugere și moarte, realizând că nu e un război pe care ar trebui să îl câștige sau să îl piardă, Steve Rogers decide să se predea, și ajunge să fie asasinat de Sharon Carter, care era manipulată de Red Skull. Așadar putem vedea de ce multe din elementele prezente în benzile desenate nu și-au găsit locul pe marele ecran. Un număr de personaje nu sunt licențiate de Marvel Studios, Spider-Man a fost achiziționat după anunțarea filmului, părând la început că Black Panther se va afla între cele două tabere. Astfel, produsul final a fost vast diferit față de materialul sursă, dar s-au păstrat ideologiile și anumite părți ale poveștii.
Iată că schimbarea a fost de bun augur, elementele importate fiind bine împletite cu o poveste originală care are ca temă principală răzbunarea. Totul începe de a o acțiune de rutină la care participă trupa de Avengers, așa cum i-am văzut la sfârșitul lui Age of Ultron: Captain America, Falcon, Black Widow și Scarlet Witch, misiune care se soldează cu mai multe victime colaterale. Acest fapt determină mai multe țări să ceară trecerea echipei sub egida ONU, pentru a putea fi trași la răspundere în caz că se mai întâmplă astfel de incidente. Tony, care se luptă cu proprii demoni pe parcursul filmului, este primul care acceptă, și la fel o vor face și alții. Steve Rogers însă, îngrijorat că li se va lua libertatea de decizie, și că vor fi aserviți anumitor interese din umbră. refuză categoric, iar alții sunt nehotărâți. Colac peste pupăză, Bucky – Winter Soldier, este suspectat ca fiind autorul unor atentate recente, și în urmărirea lui este trimisă o echipă cu autorizația de a îl elimina. Steve va interveni să își salveze prietenul și astfel totul se va nărui și, pe șleau, se va duce dracului. Conflictul mocnit din startul filmului se va intensifica pe măsură ce echipele vor fi bine delimitate (amuzantă partea recrutării, știu eu pe un tip, eu știu pe altul).
Filmul are o distribuție impresionantă, având nu mai puțin de 12 super eroi și 3 personaje negative, multe povești secundare și foarte multe lucruri care se reiau din celelalte filme. Bănuiesc că poate fi văzut și ca film de sine stătător, dar cu siguranță vor fi prea multe întrebări pentru cei noi, neobișnuiți cu interconectivitatea filmelor Marvel. Cu toate astea, regizorii fac o treabă bună să creeze ceva unitar și coerent, introducând personajele noi precum Black Panther sau Spider-Man cu maxim efect (cel puțin scena recrutării lui Spider-Man a fost una din cele mai haioase scene ale filmului). Nu vezi performanțe plictisite ca în alte filme, actorii arată un entuziasm genuin cum ar fi Paul Rudd – Ant-Man care pare ca un băiat ce își trăiește visele alături de personajele favorite.
Momente memorabile ale filmului sunt destule, ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost Chris Evans în rol de Captain America și Robert Downey Jr – Iron Man, în acest moment de neînlocuit în rolurile lor, fac unele dintre cele mai bune roluri de până acuma, Chadwick Boseman – Black Panther și Tom Holland – Spider-Man, au fost nimeriți la fix în rolurile lor. Scena bătăliei de pe aeroport, prezentă în toate trailerele, este foarte bine realizată, plină de umor și momente de wow. Interacțiunea dintre Sam Wilson – Anthony Mackie și Bucky Barnes – Sebastian Stan este iar ridicol de bună, cei doi reprezentând cele două părți distincte ale lui Steve, lumea modernă în care încearcă să se integreze și lumea veche din care nu mai are pe nimeni decât pe Bucky. Am tot zis de momente amuzante sau de divertisment dar filmul nu este caracterizat numai de acestea. Există și multă dramă și conflict, în special în relația Tony – Steve, doi prieteni ajunși la cuțite, sau Vision – Scarlet Witch, între care mocnește ceva atracție, dar și între restul membrilor echipei. Din nou laud regizorii pentru că au reușit să facă relevant fiecare personaj în parte.
Filmul are și câteva bile negre, dar sunt subtile și vin doar din insistența de găsi ceva de rău de spus față de el. În prima parte a filmului, scenele de acțiune par filmate de un cameraman cu Parkinson, provocându-mi anxietate și disconfort. Alt moment care mă surprinde că nu a indignat mai multă lume este cum convinge Tony un adolescent de 15 ani să se alăture luptei. Și poate cea mai mare este de partea lui Zemo – Daniel Bruhl, inamicul principal. Fără să intru în detalii, Zemo poate că este unul dintre puținii inamici credibili și buni, un lucru rar în filmele Marvel, dar pentru cei familiari cu personajul din benzile desenate, acesta nu îl reprezintă deloc. Putea în locul său să fie orice alt nume, Boris, Vasile, Gorun sau Denis, nu ar fi contat mai deloc pentru că nu ai fi zis, băăăă ăsta e Zemo. Este un inamic generic ca personaj dar abil în implementarea schemelor malefice.
Ah și în sfârșit România a ajuns în universul Marvel ca limbă și locație. O să vedeți niște scene de caft prin București avându-l în prim plan pe Bucky, actorul Sebastian Stan fiind originar din Constanța și dovedind că încă mai știe să vorbească românește.Apropo de Bucky, el este foarte bine reprezentat în film, fiindu-i alocat un timp mare de creștere ca personaj, fiind și unul dintre personajele principale ale filmului.
Termin aici, îndemnându-vă să luați calea cinematografelor și să vedeți acest film, chit că sunteți fani sau nu.
No Comments