Loading...
Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) - cronică de A.S.

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) – cronică de A.S.

by Adrian Solomon, martie 28, 2016

Articolul o să conțină la un moment dat spoilere așa că vă rog să purcedeți cu grijă și atenție.

Mi-a luat ceva timp să procesez ce am văzut și încă nu sunt pe deplin încrezător că a fost suficientă o singură vizionare ca să îmi pot așterne aceste gânduri cu încrederea că da, am înțeles ce a vrut să facă Zach Snyder în acest film. Și nu mă înțelegeți greșit, acest film nu e Birdman să aibă sensuri ascunse și să funcționeze pe mai multe nivele, nu, pur și simplu a înghesuit atâta informație în cele 2 ore jumate încât după ce îl vezi te întrebi ce naiba, parcă nu a prea avut sens.

Universe cinematografice

Nu o să pot evita o paralelă între ce a făcut Marvel cu filmele sale și ce face DC. Ambele au un univers imens populat cu personaje legendare. Faptul că între ele există o rivalitate nu este un secret cum nu este nici faptul că atunci când vine vorba despre cele două, fanii sunt împărțiți. Până acuma, începând cu deja bătrânul ”Iron Man”, Marvel și-a conturat un univers cinematic despre care am povestit în alt articol pe care vă invit să îl citiți. DC normal că nu a putut sta deoparte, în special văzând cât de mult succes (încasări de miliarde de dolari) au avut rivalii și au decis să intre și ei în horă. Totuși având în vedere că ”Iron Man” a apărut în 2007 și de atunci au mai apărut alte 13 filme, ne dăm seama că DC au rămas destul de în urmă. Cu toate că au avut seria fenomenală de filme Batman semnată de Christopher Nolan, despre care putem spune că sunt cele mai bune filme cu super-eroi create vreodată, DC au preferat să înceapă noul univers abia în 2013 cu rebootul ”Man of Steel”, un film care a creat multă stupoare datorită contrastului între cele două jumătăți ale sale, una care tindea spre plictis absolut și alta conținând o bătaie care a părut ca nu se mai termină vreodată, încheiată până la urmă cu un moment îndelung criticat de fanii hardcore – Superman ucidea pe cineva!  ”BvS” este al doilea film ce se înscrie în acest univers DCCU și trebuia să nu facă pași greșiți. Din păcate, încercând prea multe, filmul pare a se încovoia sub propria greutate. Doar faptul că a fost îndelung mediatizat și așteptat de milioane de oameni (printre care și eu) îl fac pe acesta să aibă un succes imens la box office și nu faptul că ar fi vreun film care să rupă gura târgului.

Bile negre

Filmul pornește de la premisa că toți au văzut ”Man of Steel”, lucru pe care, probabil, ar trebui să îl facă oamenii înainte de vizionarea lui BvS, și reușește să continue povestea acestuia, să arata, pentru a câta oară, povestea lui Batman și cum a început el să fie un super-erou după ce părinții i-au fost omorâți în fața ochilor, să prezinte ancheta investigativă a lui Lois Lane, să pună semințele viitorului Justice League, să ni-l prezinte pe Lex Luther și planul său malefic, toate peste intriga principală a filmului, faptul ca lui Batman nu îi place de Superman și vice-versa. Dacă doar citind această enumerare de fire narative vă ia cu amețeli atunci probabil ori nu vă va place filmul, ori o să fiți nevoiți să îl revizionați cu prima ocazie. Această suprasaturație narativă este una din primele bile negre pe care filmul le ia. Și să nu uităm despre zvonurile care zic că varianta director’s cut a filmului va conține peste 30 de minute de scene tăiate din film, ca să găsim una din cauzele care fac filmul puțin cam haotic.

Pentru următoarea bilă neagră, ne vom uita în direcția personajelor. Dacă Marvel ne oferea câte un film întreg pentru a ne familiariza cu viitorii membri Avengers, aici toți eroii din Justice League sunt introduși la pachet. Superman pare cel mai conturat, Batman e ok prezentat dar Wonder Woman – până la filmul ei cel puțin – este, pentru cine nu o cunoaște din benzile desenate, introdusă un pic cam stângaci. Cine e ea, de ce apare în acea poză din 1930 și ceva, de unde a scos acel lasou, cum de poate să îl rănească pe Doomsday și alte multe întrebări, care pentru cei neinițiați cu siguranță au apărut, rămân fără răspuns până în 2017 când va apărea filmul dedicat numai ei. Cât despre ceilalți membrii ai JL, ni se oferă câte un mic clip, poate nu cea mai inspirată și cinstită formă de a fi introduși în univers, cu fiecare dintre aceștia: The Flash, Aquaman și Cyborg, notabilă fiind absența lui Green Lantern. Această grabă cu care sunt aruncați toți în ring, mă facă din nou să mă gândesc la faptul că DC simte că a pierdut trenul și acuma aleargă cu disperare pentru a recupera terenul pierdut în fața lui Marvel.

Bile albe

Totuși avem și lucruri bune de observat. Vizual vorbind, filmul este spectaculos. Dacă Marvel au apucat-o într-o direcție mai prietenoasă și mai amuzantă, DC încearcă din răsputeri să tragă în cealaltă direcție. Avem un univers întunecat, serios, ”gritty” așa cum le place să îl prezinte. Affleck face unul dintre cele mai bune roluri de Batman și îi pune cu botul pe labe pe toți cei care s-au îndoit de el. La fel și superba Gal Gadot, mult criticată la început că ar fi prea slabă pentru rolul lui Wonder Woman, face un rol de excepție, așa puțin cât apare. Este clar, problema acestui film nu stă în jocul actoricesc, toți achitând-se de datorii foarte bine. Mi-a plăcut și de Jeremy Irons în rolul lui Alfred, poate mai puțin de Jesse Eisenberg în rolul lui Lex Luthor dar am să revin asupra acestuia.

Spoilere!!!

Să luăm un pic la purecat și povestea. Aici pentru mine lucrurile stau un pic mai confuze. Ideea centrală a filmului este că după bătălia din New York dintre Superman și Zod, lumea a prins de veste despre existența super-eroului nostru. Mulți îl văd pe post de salvator (un fel de Mesia al timpurilor moderne) alții îl văd ca pe o bombă cu ceas. Bruce Wayne și Lex Luther fac parte dintre aceștia din urmă, dar fiecare are o viziune separată. Dacă Bruce se teme doar de eventualitatea ca Superman să devină rău și astfel de neoprit, motivațiile lui Lex sunt destul de confuze. El îl numește monstru / demon și susține că trebuie eliminat. Frica lui Bruce pare să se adeverească când Superman intervine într-o situație tensionată din Africa unde Lois Lane era captiva unui general rebel. Intervenția lui Superman lasă o groază de victime, deplânse de către o supraviețuitoare în fața unui tribunal care avea ca scop monitorizarea acestuia. Însă vom afla că totul este o înscenare făcută de Lex, pentru a-l asmuți pe Batman împotriva lui Superman. Din nou, mă văd nevoit să repet, motivele lui Lex sunt neclare și la sfârșitul filmului. Lois Lane își dă seama de asta dar este prea târziu pentru că, în timpul unei audieri în Senat a lui Superman, Lex plantează o bombă și o detonează, blamându-l pe acesta pentru incident. Apoi răpește pe cineva drag lui Superman și îl forțează să se lupte cu Batman. După ce se bat bine cei doi, realizează că de fapt urmăresc același lucru și decid să lucreze împreună. Înfuriat că i-a fost dejucat planul, Lex îi animă trupul generalului Zod, puternic modificat genetic sub forma monstrului Doomsday, care îi atacă pe eroii noștri. Wonder Woman intervine în ajutorul lor, iar împreună cei trei reușesc să înfrângă creatura, nu înainte însă ca aceasta să îl omoare pe Superman. Filmul se termină cu o discuție dintre Batman și Wonder Woman, în care acesta o îndeamnă să îi găsească pe restul eroilor pentru a lupta împreună.

Personaje

Și cam asta ar fi povestea. Să vorbim un pic mai amănunțit despre personaje acuma. Dacă despre Superman am spus deja că este plin de întrebări existențiale și de angoase, Batman este și el complet schimbat față de ce știm noi. Practic în acest univers, eroii care știam că pentru ei porunca de a nu ucide era sacră, au dispărut. Mai mult Batman nu folosea nici arme. Duse sunt acele vremuri. Acuma are niște mitraliere de mai mare dragul montate pe mașină. Și îi mai și împușcă pe fraieri sau îi înjunghie cum îi prinde. Fără rețineri, fără menajamente. După cum spune și el ”- Alfred, suntem niște criminali”. Avem și cel mai în vârstă Bruce Wayne prezentat în vreun film. Și se pare că a trecut prin multe mizerii care l-au făcut să renunțe la metodele onorabile de combatere a crimei. Dar nu pot să nu remarc că acest conflict putea fi evitat dacă cei doi vorbeau ca doi oameni normali. (Poate de își ziceau și numele mamei lor mai repede, dispărea și acel versus din titlu).

Lex Luthor… ce … dezamăgire? Din capul locului nu aveam cine știe ce speranțe privind personajul, mai ales după ce am văzut trailerele. Poate se putea mai bine, poate se putea mai rău, poate l-au nimerit, cert este că nici acest personaj nu bate cu noțiunea ce mi-o formasem despre el văzându-l în alte filme și benzi desenate. Este ca un copil teribilist, supărat pe adulți că nu îl lasă să facă ce vrea el. Ba pe doamna senator că nu îl lasă să se joace cu kryptonita, ba pe Superman pentru că există, ba pe Batman că i-a dejucat planul malefic.

Concluzie

Per ansamblu am fost dezamăgit de film dar simt că reacția virulentă a criticilor la adresa acestui film nu este pe deplin justificată. Într-adevăr, filmul putea fi mai bun ca poveste, iar moartea lui Superman din final face ca acest univers să își piardă din credibilitate și cred că acest lucru aduce un prejudiciu seriei având în vedere că știm că nu va rămâne mort – doar nu este Game of Thrones. Dar în același timp avem un film care arată foarte bine, și unul dintre cei mai buni Batman de până acum. Personal am decis să îi acord clemență și să aștept să apară și restul de filme care vor spune povestea mai departe.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.