Loading...
Carol (2015) - cronică de F.F.

Carol (2015) – cronică de F.F.

by Florin Frențiu, iulie 11, 2016

Suntem în New Yorkul anilor 1952, la început de mandat Eisenhower, într-o America conservatoare, post al doilea război mondial, o epocă în care predomină conformismul social, totul este elegant, clasic , frumos, reprimat. Suntem înainte de apariţia lui Elvis în peisaj, înaintea revoluţiei sexuale şi a mişcării civile, în plină segregare rasială. În această epoca, 2 suflete aparţinând unor persoane de sex feminin se întâlnesc.

Povestea este una de dragoste ascunsă iar regizorul Todd Haynes reuşeşte să ne apropie de cele 2 protagoniste în această melodramă bazată pe romanul Patriciei Highsmith din 1949 intitulat: The Price of Salt şi ne arată atracţia incontestabilă dintre cele 2 femei, singurătatea pe care o poţi resimţi atunci când nu îţi este permis să fii cine eşti în suflet. Regizorul acordă în această pelicula o atenţie deosebită la detaliu, decoruri specifice ale anilor 50 şi îmbrăcămintea femeilor adecvată acelor vremuri, predominând nuanţe de roz, roşu, verde deschis sau auriu.

Rooney Mara o tânăra actriţa aflată în ascensiune (după rolurile din The Girl with the Dragon Tattoo și Side Effects) o interpretează magistral pe Therese Belivet, o tânăra din clasa mijlocie, ce lucrează la un departament de jucării, însă are că pasiune fotografia, fiind foarte talentată. Therese este un suflet cald, fragil, vulnerabil, naiv, care se simte atât atras de personajul lui Blanchett – Carol) cât şi intimidat de complexitatea și rafinamentul acesteia din urmă. Este fascinant să o urmărim pe Therese fiind precaută, dar în acelaşi timp netemătoare în a-şi asculta instinctele, a obţine ceea ce sufletul îi cere.

Cate Blanchett este fără îndoială starul acestui film cu personajul ei Carol (de unde şi titlul filmului). Ce poate fi mai frumos decât să urmăreşti o actriţa aflată în top 5 mondial făcând ceea ce ştie ea mai bine. După performanţa uluitoare din Blue Jasmine, aici ea joacă mai discret, mai subtil, dar foarte nuanţat. Carol este o femeie din înalta societate, aflată în proces de divorţ şi lupta pentru custodia unicului copil, cu vastă experienţă în spate. Este o femeie cu o structura interioară mult mai complexă şi înţeleaptă decât exteriorul o arată.

Datorită acestor 2 superbe actriţe putem descoperi faptul că filmul vorbeşte despre prima iubire adevărată şi îmi este clar că povestea transcende sexualitatea.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.