Loading...
Troubled Water (aka. DeUsynlige) (2008) - cronică de F.F.

Troubled Water (aka. DeUsynlige) (2008) – cronică de F.F.

by Florin Frențiu, iulie 12, 2016

Nu mă aşteptăm să găsesc atât de multe lucruri care să mă afecteze în acest film pe care l-am descoperit întâmplător, urmărind filmografia actriţei Trine Dyrnholm. Pelicula este atât de complexă încât îmi vine tare greu să mă exprim, să ilustrez în câteva cuvinte ce simt acum la cald după vizionare. Este o dramă puternică, tristă, meditativă, încărcată spiritual şi emoţional, care sunt sigur că nu vă va lasă reci urmărind-o. Filmul tratează multe subiecte precum vinovăţia, trecutul bântuitor care nu te lasă să trăieşti, mântuirea, paranoia, nevoia de a fi iertat pentru păcatele comise în tinereţe, coincidenţele din viaţă şi implacabilul destin personal. În acelaşi timp ne face să ne punem întrebări legate de originea şi semnificaţia binelui şi răului şi cum se întrepătrund acestea în vieţile noastre.

Acţiunea filmului se împarte în două jumătăţi. În prima jumătate planul acţiunii decurge prin prisma lui Jan Thomas, care în urmă cu 8 ani a fost acuzat de o crimă teribilă asupra unui copil. Rămâne ca noi să descoperim pe parcursul filmului dacă a fost în realitate o crimă sau un accident. În prezent Jan, proaspăt ieşit din închisoare, încearcă să lase trecutul în urmă şi să se reintegreze în societate, găsindu-şi de lucru ca şi organist într-o biserica catolică norvegiană şi chiar îndrăgostindu-se de o preoteasă, mama single a unui băieţel blond, care seamănă teribil cu copilul pe care a fost acuzat că l-a omorât acum 8 ani. Jan îşi pune pe parcursul acţiuni filmului multe întrebări însă întrebarea pe care eu mi-o pun sună cam aşa: Is evil an act of God or not?

A doua jumătate a acţiunii o are în prim plan pe Agnes,(Trine Dyrholm) mama copilului ucis şi vedem totul mai clar din perspectiva ei de femeie îndurerată, care nu poate lasă trecutul în urmă şi vrea să ştie exact ce s-a întâmplat, vrea o confesiune din partea păcătosului. Întrebarea care se pune aici este: ce ai face tu ca mamă dacă ai află că omul, pe care tu îl presupui că fiind ucigaşul copilului tău, lucrează într-un locaş sfânt?

Trine Dyrholm face un adevărat tur de forţă în acest film şi este fascinant să o văd în acţiune, personajul ei transformându-se pe parcursul peliculei dintr-o mama normală a două fete adoptate, învăţătoare la şcoală, într-o paranoică, hărţuitoare şi răpitoare de copii.

Coloana sonoră (inlcusiv interpretarea la orgă a binecunoscutei piese a lui Simon & Garfunkel – Bridge Over Troubled Water) şi modul de filmare al apei (răului) întregesc filmul şi îl completează într-un mod sublim.

Este atât de minunat acest film şi perfect de la un capăt la altul încât nu pot decât să vi-l recomand cu toată căldura.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.