Loading...
Chinatown (1974)

Chinatown (1974)

by Adrian Solomon, aprilie 25, 2021

Recomandare – esențial!

Gen: Thriller Noir
Regie: Roman Polanski
Distribuție: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Hillerman, Perry Lopez, John Huston
Durată: 2 h. 10 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Detectivul J. J. „Jake” Gittes preia un caz de infidelitate matrimonială, aparent simplu, dar care se va dovedi extrem de dificil de rezolvat, în joc fiind multe interese ale unor oameni deosebit de influenți.

Rant: Chinatown rămâne un film de referință, un film despre care încă se poate vorbi și în zilele noastre, datorită unui scenariu care a devenit între timp obiect de studiu, o direcție regizorală impecabilă dar și a unor roluri memorabile făcute de Jack Nicholson, Faye Dunaway și John Huston. Povestea filmului este bazată pe lupta pentru controlul apei a unor oameni influenți din Los Angeles, dusă undeva pe la începutul anilor 1900. Preluând această întâmplare istorică, Robert Towne a conceput un scenariu extrem de bun și captivant, care a și luat un premiu Oscar (singurul de altfel obținut de acest film). Este însă și ultima peliculă filmată în State a lui Polanski, înainte de fuga acestuia în Europa.

Astfel, evenimentele din film sunt văzute în totalitate prin ochii lui Gittes, alături de care, noi ca spectatori, încercăm să rezolvăm misterul prezentat acestuia de către Evelyn Mulwray, cea care îl comisionează pe detectiv pentru a-i investiga presupusa relație extra-conjugală a soțului acesteia. Inteligența scenariului stă în faptul că acesta nu prezintă puncte moarte, fiecare moment al filmului adăugând noi și noi întrebări la care Jake se va chinui să găsească răspuns.

Așadar, Chinatown este unul dintre marii clasici ai genului thriller-noir, care oricând poate fi pus alături de monstrul sacru al genului The Maltese Falcon.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.