Loading...

Clueless (1995)

by Adrian Solomon, septembrie 22, 2020

Recomandare – decent!

Gen: Comedie, Dragoste
Regie: Amy Heckerling
Distribuție: Alicia Silverstone, Paul Rudd, Stacey Dash, Brittany Murphy, Dan Hedaya
Durată: 1 h. 37 min.
Rating IMDB: 6.8

Despre: Adolescenta Cher alături de cea mai bună prietenă a sa, Dionne, sunt cele mai populare fete din liceul Bronson Alcott, o școală specială pentru liceeni opulenți din Beverly Hills. Dorind să îi aplice nou-venitei Tai Frasier un make-up complet și să o transforme într-o fată populară, Cher va învăța mai multe lecții de viață care îi vor deschide orizonturile.

Rant: Amy Heckerling a reușit să creeze cu Clueless una dintre cele mai îndrăgite comedii adolescentine ale anilor 90. Mai mult, ea a reușit să evite clișeele pe care un asemenea gen de film le impune, oferind o poveste destul de proaspătă pentru vremea respectivă, pe care nu pot să zic că am mai văzut-o replicată foarte des cu același succes. Și la fel ca și un alt film de-al ei, Fast Times at Ridgemont High care introducea o suită de actori ce aveau să devină nume mari la Hollywood precum Jennifer Jason Leigh, Sean Penn, Phoebe Cates, Forest Whitaker și Judge Reinhold, Clueless a reușit la rându-i să îi facă cunoscuți pe actori precum Paul Rudd, Stacey Dash, Brittany Murphy, Donald Faison și în special pe bomba sexy Alicia Silverstone, care nu doar că arăta senzațional, dar și dădea dovadă de calități actoricești remarcabile.

Povestea urmează întrucâtva poteca bătătorită a filmelor de acest gen, cu Cher și Dionne, ambele fete înstărite, botezate după foste artiste mari, care actualmente apăreau doar în reclame TV, care doresc să transforme într-o fată populară, o fată nou venită fără de habar în ce privește viața de liceu. Încă de la această premisă filmul se diferențiază de alte producții, deoarece, cu toate că Cher și Dionne sunt cele mai populare, ele nu sunt inerent și rău intenționate, chiar dacă deseori bunele lor intenții provin din dorințe egoiste (cum ar fi faptul că ele îi fac pe doi profesori, care le terorizau cu note proaste, să se îndrăgostească unul de celălalt, astfel salvându-și medial anuală). La fel și în cazul nou venitei Tai, ele doresc să o ajute să devină populară doar din dorința egoistă de a număra faptele bune făcute într-o zi. Cher nu este chiar atât de aeriană pe cât societatea dorește să reprezinte blondele, aceasta având o personalitate puternică, asertivă, trăsături moștenite de la tatăl lor, un litigator de succes, care o încurajează mereu, îi dă sfaturi și în general este foarte susținător față de fiica sa.Ba mai mult, ea este printre primele eroine de filme adolescentine care ajunge cu propriile forțe la concluziile importante ale filmului, analizându-și rațional sentimentele, nu așteptând un semn divin sau vreo intervenție fortuită a sorții.

Dialogul este extrem de spumos, filmul fiind plin de replici memorabile, multe dintre ele intrate deja în istorie. Personajele prezentate sunt simpatice, filmul fiind lipsit parcă de acel aspect de drama construit în jurul unui conflict, în acest sens putând sesiza doar că Tai este creația care amenință să își distrugă creatorul, și o oarecare piedică pentru ca Cher să își obțină adevărata dragoste.

Datorită popularității obținute și statului de film cult la care a ajuns în timp, Clueless este un musai pur, pe care regret că l-am văzut așa de târziu și pe care poate îl ignoram complet dacă nu eram împins de la spate de o prietenă dragă.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.