Loading...
Creed (2015)

Creed (2015)

by Adrian Solomon, noiembrie 26, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Sport
Regie: Ryan Coogler
Distribuție: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylicia Rashad, Anthony Bellew
Durată: 2 h. 13 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: Adonis Creed, fiul celebrului campion la box, Apollo Creed, renunța la slujba sa monotonă și decide să se dedice în totalitate boxului. Singura problemă este că nimeni nu vrea să aibă de a face cu el, așa că pleacă în Philadelphia unde speră că îl va convinge pe veteranul Rocky Balboa să îi devină mentor.

Rant: Creed a reprezentat furtuna perfectă, în care absolut toate elementele necesare creației unui film de succes, s-au întâlnit în același timp. Primul credit, și cel mai mare, trebuie dat lui Ryan Coogler, aflat abia la al doilea film al său, după controversatul Fruitvalle Station. Acesta, beneficiind de aportul și implicarea directă a lui Stallone, atât în rol de producător, co-scenarist și actor, a știut exact cum să recreeze minunea numită Rocky I, dar în același timp să îi inspire un suflu nou, aducând franciza în prezent. De asemenea ajută și prezența în film a frecventului său colaborator, extrem de talentatul Michael B. Jordan, care s-a dedicat producției trup și suflet, și care face un rol extraordinar. Chemistry-ul dintre el și Tessa Thompson (interesul romantic) și în special relația aproape de rudenie dintre Adonis și „unchiul” său Rocky, este una dintre cele mai umane și naturale relații văzute în filme în ultimii ani.

Așa cum ziceam, Creed poate fi văzut ca o paralelă către primul film, dar și o continuare naturală a seriei. Rocky este deja prea bătrân ca să mai poată lupta (nu ca în Rocky Balboa). El își face veacul trebăluind la restaurantul său, rezistând deselor oferte venite din partea boxerilor de a-i antrena. Adonis Creed, un băiat supărat pe viață într-o primă instanță, crește iubind sportul dar urând numele de Creed din motive ce vor fi dezvăluite pe parcurs. El dă de Rocky și începe un drum lung și anevoios spre a-l convinge să îl ia ca discipol.

Există suficient de multe paralele care fac ca acest film să ne aducă aminte de primul Rocky, dar în același timp sunt și suficiente elemente care să îl facă să fie propriul său stăpân. Scenele de luptă beneficiază de prezența unor boxeri profesioniști, realismul fiind dat astfel la maxim (Jordan se descurcă și el magnific în ring). O scenă în particular este fabuloasă, un one shot ce durează aproape o luptă întreagă, care ne pune în mijlocul ringului și ne implică în meci într-un mod nemaiîntâlnit de mine până acum. Vedem sfaturile date de secund, apoi, după ce sună gongul, vedem și simțim fiecare pumn încasat de protagonist, fiecare tăietură, fiecare strop de sudoare. Timp de 5 minute suntem cuplați la intensitatea unui meci de box, printr-un proces de pură magie cinematografică.

Nu știu cum de personal am amânat așa de mult vizionarea acestui film, dar mă bucur că am putut să o fac și vă îndemn și pe voi să o faceți, în primul rând pentru că este un film excepțional și în al doilea rând, pentru că partea a doua tocmai a apărut și ca să vă dau un mic spoiler: este și ea foarte bună și numa bună de vizionat în cinematografe.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.