Loading...

Creed III (2023)

by Adrian Solomon, martie 4, 2023

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Sport
Regie: Michael B. Jordan
Distribuție: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Wood Harris, Florian Munteanu, Phylicia Rashad
Durată: 1 h. 56 min.
Rating IMDB: 7.4

Despre: După o carieră strălucită dar plină de accidentări și momente grele, Adonis Creed decide să își atârne mănușile în cui și să se decide familiei și formării unei generații noi de talente de pugiliști. Apariția unei persoane din trecutul său, amenință să tulbure iremediabil această nouă viață, ba chiar să îl atragă din nou în ring.

Rant: Creed III reprezintă debutul ca regizor a lui Michael B. Jordan care pășește cu dreptul în această nouă etapă a vieții sale. Din păcate, este și primul film din franchiza Rocky alături de spinoff-ul Creed, care nu se bucură de prezența lui Sylvester Stallone, care a decis să nu mai continue, după o dispută avută cu Irwin Winkler, cel care a cumpărat de la actor drepturile pentru această serie de filme. Dar, cum se spune, tot răul spre bine, pentru că absența lui Sly ajută filmul să o apuce într-o nouă direcție, mult mai axată pe titularul Adonis Creed și familia sa, rezultând un produs mai proaspăt decât am fi putut spera.

Adonis Creed s-a retras din viața sportivă după ce a cucerit tot ce se putea cuceri, dar și după ce a acumulat o serie teribilă de accidentări. Rămas fără obiectul principal al muncii, acesta se dedică creșterii de noi talente la sala sa de box, iar pe plan familial, el se dedică creșterii fetiței sale surdo-mute Amara. Dar, pentru că nu poți fugi la nesfârșit de fantoma trecutului, aceasta se întoarce sub forma lui Damian Dame, prietenul din copilărie a lui Donnie, care a înfundat pârnaia timp de 18 ani și tocmai a fost eliberat. Prilej pentru ca filmul să ne bombardeze cu flashbackuri care detaliază copilăria celor doi, precum și incidentul care a dus la încarcerarea lui Dame (totuși, 18 ani doar pentru deținerea unei arme de foc – la naiba, cam dură sentință). Acest lucru pune capăt visurilor sale de a deveni campion la box, acesta fiind un tânăr foarte talentat. Proaspăt eliberat, acesta se prezintă la sala lui Adonis, care se grăbește să îl reprimească înapoi în viața sa cu brațele deschise, în ciuda norului negru ce atârnă asupra lui Dame. Jonathan Majors face un rol fantastic și este a doua oară când o spun în această lună, după rolul său bun din Antman and The Wasp: Quantumania. El aduce rolului o furie mocnită, mascată de un calm aparent, scenele dintre cei doi fiind mereu tensionate, fiind printre cele mai bune momente ale filmului. La fel de bune și de o mult mai multă sensibilitate sunt scenele care cuprind familia lui Adonis, în special relația lor cu Amara, faptul că aceștia comunică prin semne reprezentând o lucru extrem de natural .

Scenele de luptă sunt din nou, foarte bine realizate, total diferite față de ce a prezentat până acum seria, în special ultima confruntare dintre cei doi, care conține elemente de supra-realism ce pot diviza opinia publicului, însă după mine acestea sunt extrem de potrivite pentru a sublinia intensitatea momentului și a relației dintre cei doi.

Totul bine și frumos dar personal, am o bilă neagră de dat filmului, însă nu o pot face fără a oferi spoilere, așa că … ați fost avertizați. Pasul filmului, în special a doua jumătate, mi se pare extrem de bizar și suferind. Dacă în prima parte familia și relația dintre Adonis și Amara prevalează, după ce meciul dintre Adonis și Dame este făcut oficial, avem un montaj de antrenament și apoi sărim direct în luptă, cu toate că simt că filmul ar fi beneficiat de vreo 20 de minute suplimentare, în care Adonis să interacționeze cu apropiații, cu fiica sa – dată de mult la o parte din scenariu, cu rivalul său, care în lupta finală mi se pare că este învins mult prea ușor, de ce nu cu protejatul său ce fusese învins de Dame în meciul anterior. Impresia este că Jordan se grăbește prea tare pentru a încheia filmul, întreaga rivalitate și toți cei 18 ani de ură strânși de Dame fiind ușor măturați sub covor după meci. Astfel, am fost dezamăgit de partea de final, care ar fi putut avea un impact mult mai puternic.

Cu toate astea, Creed III este un demn succesor al franchizei și o gură de aer proaspăt pentru franciză, care nu mai prea avea unde să meargă de ar fi rămas Stallone în proiect. La fel cred și acum ca și după cel de-al doilea film din serie, care la final m-a lăsat cu impresia nu mai e loc de continuare pentru poveste dar, cine știe în ce fel mă va surprinde viitorul.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.