Loading...

The Woman King (2022)

by Adrian Solomon, octombrie 30, 2022

Recomandare – decent!

Gen: Dramă, Istoric
Regie: Gina Prince-Bythewood
Distribuție: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, John Boyega
Durată: 2 h. 15 min.
Rating IMDB: 6.8

Despre: Generalul Nanisca conduce o grupare de luptătoare de elită ale regatului Dahomey. Simțind că dușmanii pot să îi atace oricând, acestea încep să pregătească recruți noi, printre care și dornica de remarcare Nawi, o tânără extrem de promițătoare dar și foarte sfidătoare.

Rant: În ciuda faptului că, deși bazat pe documentări istorice, The Woman King prezintă lucrurile într-un mod romanțat și își iau libertăți serioase pentru a îndoi povestea pentru calapodul dorit, cred că am aflat lucruri noi despre o civilizație despre care nu știam nimic (regatul Dahomey, actualul Benin) dar și despre cum funcționa comerțul cu sclavi pe la începutul secolului 19.

Filmul este centrat în jurul unei grupări de luptătoare numite Agojie, condusă de neînfricata Nanisca. Ea reprezintă o grupare de elită care se supune direct regelui Ghezo, conducătorul regatului Dahomey. Simțind un conflict iminent cu imperiul Oyo și o oarecare vinovăție în implicarea regatului lor în comerțul cu sclavi, luptătoarele Agojie pregătesc recruți noi, printre care și promițătoarea Nawi, care dorește cu disperare să atragă atenția generalului Nanisca.

Filmul beneficiază de o cinematografie excelentă, secvențe atent coregrafiate de luptă și drept urmare, foarte satisfăcătoare, dar și de un joc actoricesc de excepție, Viola Davis făcând un adevărat tur de forță într-un rol foarte exigent, care a solicitat-o nu doar din punct de vedere psihic, dar și fizic, ea insistând să se pregătească cot la cot cu restul lumii. În sfârșit avem o eroină deplină, tridimensională, care ne arată mai multe fețe și nu simte nevoia să emasculeze toți bărbații pentru a se impune. Ea este extrem de puternică ca femeie luptătoare, dură, fără prea multe cuvinte de prisos, dar în același timp ne arată panică, frică, speranță și căldură, atunci când este confruntată cu diverse trăiri și experiențe. Acest rol o face pe Viola să fie una dintre cele mai puternice candidate pentru premiul Oscar – rol principal feminin. Păcat doar că lumea nu s-a înghesuit la premiera acestui film, vizionându-l într-o sală aproape pustie.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.