Loading...

Cube (1997)

by Adrian Solomon, noiembrie 2, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Thriller S.F., Psihologic
Regie: Vincenzo Natali
Distribuție: Nicole de Boer, Nicky Guadagni, David Hewlett, Andrew Miller, Julian Richings, Wayne Robson, Maurice Dean Wint
Durată: 1 h. 30 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Șase necunoscuți se trezesc prinși într-o structură compusă din camere cubice interconectate prin uși grele de seif. Împreună aceștia vor trebui să găsească o modalitate de a scăpa din structura infernală înainte ca multele capcane, paranoia, frica sau lipsa de resurse, le vor veni de hac tuturor.

Rant: Deja devenit un adevărat cult clasic în istoria filmelor, Cube este un alt film indie care demonstrează cum poți face istorie cu o sumă modestă și cu o idee beton, pusă aproape perfect în scenă. Cu toate că nu l-aș încadra neapărat în categoria horror, Cube fiind mai degrabă un thriller psihologic cu elemente S.F., nu pot nega că pelicula îți oferă momente de teroare existențială.

Luând în brațe dictonul ”less is more”, filmul nu pierde timpul cu expoziția, fiind mai preocupat de introducerea personajelor și stabilirea decorului. Așadar avem șase oameni care efectiv se trezesc într-o construcție bizară, fără a știi exact cum au ajuns acolo și ce anume au făcut să ajungă acolo. De-a lungul filmului vom avea exact zero imagini din exterior, făcând astfel experiența vizionării drept una extrem de claustrofobă. Camerele în care se trezesc protagoniștii noștri au toate forma unui cub, fiind interconectate prin niște uși grele de seif, glisante. Din prima scenă aflăm că unele camere sunt ok și permit deplasarea prin ele, în timp ce altele conțin capcane mortale, dar aflăm și că filmul va fi unul nemilos în ceea ce privește eviscerarea protagoniștilor. Cei șase oameni prezentați poartă toți nume de închisori celebre, într-unul din easter egg-urile interesante ale filmului (film inspirat dintr-un episod al clasicului serial Twilight Zone), și descoperă că împreună posedă abilitățile perfecte pentru a supraviețui acestui labirint, singura întrebare rămânând cât sunt aceștia dispuși să se tolereze unul pe celălalt, înainte ca frica și paranoia să instaureze panica între ei.

Interesant de tot a fost concepția cubului titular, echipa având sprijinul unui matematician care să calculeze suprafața perfectă, precum să și ofere consultanță deselor mențiuni matematice din film (este filmul pe care orice profesor sau împătimit de matematică ar trebui să îl folosească ca argument atunci când s-o mai trezi vreunul să întrebe că la ce este bună matematica în viață). Așadar, pentru filmări au fost construite doar 2 cuburi, lumina fiecăruia fiind redată de o serie de panouri care trebuiau mutate manual, astfel încât a fost nevoie să se filmeze toate scenele care se petreceau într-o cameră de o anumită culoare, înainte să se purceadă la schimbarea anevoioasă a luminilor.

Cu toate că prestația actorilor lasă de dorit exact în momentele climactice, nefiind angajați actori cu pedigree deosebit, filmul oferă suficient material de rumegat, de la settingul inițial când aceștia încercau să își dea seama unde se află, până la momentele de final când multe sunt lăsate la propria interpretare a fiecărui spectator.

Cube este un musai clasic care nu ar trebui să lipsească de pe lista nici unui cinefil.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.