Loading...
Deadpool (2016) - cronică de A.S.

Deadpool (2016) – cronică de A.S.

by Adrian Solomon, februarie 24, 2016
Așteptarea a luat sfârșit. Deadpool a venit, l-am văzut, ne-a cucerit (cel puțin pe mine…și pe toți din sala arhiplină cum de la Star Wars nu am mai văzut). Mă văd nevoit să parafrazez un review citit nu demult: ”Dacă de la prima secvență nu râzi, probabil Deadpool nu este pentru tine”.
Un pic de istorie. Deadpool, apărut inițial ca antagonist, este o specie unică de personaj de benzi desenate. Cu fața desfigurată și o personalitate scindată, acest fost experiment al programului ”Weapon X” s-a trezit dotat cu puteri de regenerare, comparabile cu cele ale lui Wolverine. Ce îl diferențiază este că acesta trece deseori de la dialog la monolog și la adresare directă publicului, acest du-te vino generând non stop momente și comentarii haioase, lucru transpus cu multă precizie în filmul de față.

Din păcate pentru el, Deadpool a apărut prima dată în conștiința cinefililor, în filmul de tristă amintire: ”Wolverine Origins”. Acolo, personajul prezentat nu a plăcut nimănui, și a o fost unul dintre motivele pentru care filmul a fost aspru criticat. Ryan Reynolds însă s-a îndrăgostit întra-atât de mult de acest personaj încât, prin eforturi repetate (sau să îl citez pe Deadpool: ”Maximum Effort”) a reușit cumva să convingă studiourile să îi acorde încă o șansă, având și un suport extraordinar din partea fanilor.

Și iată ca nu dezamăgește deloc. Pentru Ryan rolul se potrivește ca o mănușă, parcă e născut să îl joace pe Wade Wilson. Filmul știe cum să prezinte eterna bătălie bine/rău fără să plictisească (cu toate că în cazul lui Deadpool vorbim despre rău/mai puțin rău) . Intră în clișee fără să clipească dar le tratează cu umor și insolență astfel încât să nu strâmbi din nas la prezența lor. Cultura pop este menționată constant așa că, poate, pentru necunoscători, mai multe glume nu vor însemna mare lucru.

în afară de Deadpool, restul personajelor sunt așa și așa, ajută filmul dar nu strălucesc. Superba Morena Baccarin ce mai iasă în evidență dar nu foarte mult. TJ Miller se simte ca la un spectacol de comedie stand-up. Cât despre Ajax și Angel, mutanții cu care se luptă DP, nu avem prea multe de raportat. Sunt acolo cât să dea un pumn să capete altul și să fie subiectul multora din glumele lui. Cam la fel și cei doi mutanți aliați, cu toate că interacțiunea lui Deadpool cu cei doi este savuroasă.

Mă opresc aici să îmi trag sufletul, să îmi adun ideile și mă pregătesc de o revizionare grabnică pentru că sigur am scăpat vreo poantă sau două la prima vizionare. Nu uitați de momentul de după credite, obligatoriu deja la filmele Marvel.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.