Loading...
Jessica Jones (sezon 2) - cronică de A.S.

Jessica Jones (sezon 2) – cronică de A.S.

by Adrian Solomon, martie 11, 2018

Primul sezon a venit ca o surpriză plăcută pentru fanii noului creat (pe atunci) univers Marvel Netflix. Având o eroină coborâtă din paginile cărților pulp noir, care își inunda demonii cu doze impresionante de alcool și sex ocazional, dar și un villain interpretat magistral de D. Tennant, serialul a fost un real succes și un strigăt victorios a tuturor femeilor scăpate din relații abuzive. Acuma, în era post Weinstein, picat în contextul mișcării #MeToo, seria a devenit un manifest feminist, în care toate femeile sunt empowered și personaje puternice, iar toți bărbații au un ego incredibil de fragil care trebuie apărat oricum, just like real life no?

În toată melodrama asta generală în care dăm peste o Jessica Jones ce încearcă să își revină după trauma post Kilgrave dar și după evenimentele din Defenders care au evidențiat-o ca o persoană cu abilități, o Patsy Walker care cochetează cu un drog mult prea puternic pentru ea, dar care îi dă super-puteri și o încredere sporită, o Jeri ce ce își vede stilul de viață amenințat și este decisă să facă orice și să calce pe oricine în picioare pentru a nu și-l pierde, povestea evoluției lui Malcom de la un dependent de cocaină la un investigator privat destoinic trece aproape neobservată.

Așa după cum ziceam, povestea reia firul narativ din primul sezon și anume decizia de a investiga compania IGH pentru a da de monștrii care au transformat-o pe Jessica în ceea ce este. Aparent ca ea mai sunt destui pentru că în această companie dubioasă existau mai mulți agenți cu diverse interese. Împinsă de la spate de prietena/sora ei Trish Walker, cele două fac echipă pentru a rezolva acest caz, în ciuda dorinței exprese a lui JJ de a lucra singură. Ura pe care o primește acum că lumea îi cunoaște secretul, o face pe aceasta să se închidă și mai mult în ea și din nou să caute refugiu în băutură și sex de ocazie. Jeri Hogarth descoperă că suferă de o boală incurabilă și începe să caute soluții cu o frenezie excepțională, în special când pe fir intră și asociații ei care, profitând de criza prin care trece, încearcă să o forțeze afară din firmă. Personal această poveste m-a lăsat rece jumătate din sezon, deseori tăind din elanul serialului în momentul în care reflectorul se oprea asupra ei, dar își revine ca interes mai încolo când începe să se lege mai mult de povestea per ansamblu a serialului.

Stilistic, filmul revine la rădăcinile unui cop-show, cu investigația lui JJ căpătând o importanță aparte de-a lungul episoadelor, păstrând o atmosfera noir de calitate. În acest decor, Jessica strălucește ca anti-erou specific, fiind mereu la limita legii uneori chiar depășind-o, în toate eforturile sale investigative. Dar pentru un serial cu super-eroi situat în universul MCU, Jessica este bizar de împotriva propriilor sale puteri, cel puțin până când în scenă intră un villain nou, practic un fel de Jessica mult mai puternică și supărată pe viață.

Actorii fac treabă bună în special Krysten Ritter cu toate că de data asta, Rachael Taylor face un rol mare ca Trish Walker. Surpriza sezonului o reprezintă Eka Darville – Malcolm, care crește consistent ca personaj. Janet McTeer dă și ea bine în rolul villainului.

Ca P.S. aș vrea să fac un scurt rant la necesitatea serialelor de a miza atât de mult fie pe coincidențe fie pe ideea ca personajul X nu îl informează pe personajul Y despre un lucru crucial, fără a avea anume motivații, doar de dragul de a produce suspans artificial și de a lungi timpul de rulare. Cred că am ajuns la punctul în care am putea avea filme interesante care să te țină în suspans și fără a apela la această, deja, redundantă metodă. Deja apare deranjant de des acest lucru în serialele Defenders, cu toate că dacă urmăriți Modern Family, știți exact de ce vorbesc, practic acel serial este structurat doar în jurul neînțelegerilor și a unei lipse eficiente de comunicare.

Per total aș zice că sezonul doi este un pas înapoi față de primul, poate prin lipsa unui personaj negativ de calibrul lui Kilgrave, dar este în continuare un serial pe care trebuie să îl aveți în vizor.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.