Loading...
Dolemite Is My Name (2019)

Dolemite Is My Name (2019)

by Adrian Solomon, noiembrie 9, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Biografie, Dramă
Regie: Craig Brewer
Distribuție: Eddie Murphy, Da’Vine Joy Randolph, Keegan-Michael Key, Mike Epps, Craig Robinson, Tituss Burgess, Wesley Snipes
Durată: 1 h. 57 min.
Rating IMDB: 7.3

Despre: Ruddy Ray Moore este un comediant falit, care încearcă mereu să se auto-promoveze, fără a avea însă prea mare succes. Viața sa se va schimba când creează personajul Dolemite, cu care va căpăta notorietate în rândul americanilor de culoare.

Rant: Îmi era cu adevărat dor de Eddie Murphy de odinioară, pe care am încetat să îl mai urmăresc după sinistrul Norbit. Îmi era dor de acel Eddie exuberant, cu gura de aur care scotea poante bune pe secundă, așa cum l-am cunoscut în SNL, sau în spectacolele sale faimoase de comedie, sau în filmele de la începutul carierei. Și da, știu că a mai avut câteva filme între timp, dar parcă niciodată nu a fost complet absorbit de rol precum a fost în Dolemite Is My Name.

Dar cine a fost Dolemite? Probabil mai puțin cunoscut pentru europeni, deoarece acesta se adresa strict negrilor din America, Dolemite a fost invenția lui Ruddy Ray Moore, care s-a folosit de poveștile auzite din cartier, în special de la un cerșetor care folosea ca tehnică de cerșit povestirea ritmată, specifică africanilor, pentru a-și da un electro-șoc serios carierei sale stagnante. Acesta încercase de toate, de la a spune glume pe scenă, la a produce discuri cu cântece, dar mereu invoca ghinionul pentru toate eșecurile sale. În cele din urmă, întâlnirea fatidică cu acel cerșetor avea să îi transforme lui Ray viața, acesta în curând adoptând personajul Dolemite ca cel cu care se prezenta pe scenă. Acest Dolemite se îmbrăca ca un proxenet, înjura de mama focului, dar cel mai important este că avea un flow verbal incredibil care prindea la public, transmițând deseori mesaje în care audiența de culoare se regăsea.Dolemite este și creditat ca fiind bunicul rapului, fiind inspirația majoră pentru primul val de rapperi.

Este cea mai bună poveste de auto-promovare pe care am auzit-o vreodată, iar faptul că Eddie Murphy este cel care îl readuce la viață pe ecrane, este doar cireașa de pe tort. Eddie însă nu prezintă acest personaj într-un fel sec, ci intră ocazional și în drama sa personală, de a fi fugit de acasă din cauza unui unchi turbat care îl desconsidera și îl abuza care îi repeta constant că nu este bun de nimic, acesta trăindu-și toată viața încercând să demonstreze că poate face ceva. Este drama care îi motivează mereu acțiunile lui Dolemite și riscurile pe care și le asumă.

Însoțit de un veritabil who’s who al actorilor de culoare contemporani, Eddie face un rol minunat, interpretând pe un om care a reușit să trăiască visul american prin propriile eforturi. Se face remarcată actrița Da’Vine Joy Randolph care impresionează pe post de amica de suflet a lui Ray. Faptul că este pe Netflix mă face să cred că nu îl vom vedea pe Eddie pe lista propușilor pentru Oscar, cu toate că face un rol mare.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.