Loading...
Dope (2015)

Dope (2015)

by Adrian Solomon, august 28, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Comedie, Dramă
Regie: Rick Famuyiwa
Distribuție:
Shameik Moore, Tony Revolori, Kiersey Clemons, Kimberly Elise, Chanel Iman, Keith Stanfield, Blake Anderson, Zoë Kravitz, ASAP Rocky
Durată: 1 h. 43 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Malcolm, Jib și Diggy sunt trei adolescenți de culoare ce trăiesc într-un cartier rău famat din Inglewood, California. Ei sunt obsedați de cultura hip-hop a anilor 90 și de multe alte lucruri pe care colegii lor le consideră a fi „white-shit” cum ar fi să ai note bune și să mergi la facultate. Pentru a petrece un pic de timp cu fata de care îi place, Malcolm și amicii săi merg la o petrecere a unui vânzător de droguri, dar lucrurile iau o turnură neașteptată și cei trei prieteni se vor vedea nevoiți să chiulească de la școală, să facă pe cărăușii cu niște pachete de stupefiante și toate astea cu niște gangsteri turbați pe urmele lor.

Rant: Dope s-a dovedit a fi o adevărată surpriză pentru mine. Cu toate că a apărut în 2015, l-am tot amânat până mai deunăzi, când l-am selectat pentru vizionare. Am avut astfel parte de o surpriză plăcută deosebită, cu un actor tânăr ce face un debut aproape perfect pe marele ecran și un regizor care știe (în mare parte) ce dorește de la audiență.

Astfel avem un trio de copii de culoare, Malcolm, nerd-ul central, Jib, ale cărui origini sunt amuzant punctate în film, și Diggy, o tânără lesbiană. Ei se simt bine în compania celorlalți, au trupă de punk, iubesc albumele rap din anii 90 și sunt în general, elevi de nota 10. Dar sunt și abuzați de bullies, trebuie să fie mereu atenți în drumul spre casă pentru a nu încasa un glonț rătăcit sau pentru a nu le fi furate bicicletele de dealerii locali. Regizorul Rick Famuyiwa prezintă într-un mod foarte real atmosfera unui cartier cu criminalitate ridicată, dar reușește să păstreze un ton destul de light. Cei trei prieteni se trezesc prinși într-o încurcătură ce implică droguri, traficanți, polițiști, hackeri și multe altele.

Dar tonul acesta lejer, amuzant, de tip Stand by Me, dispare aproape complet în a doua jumătate a filmului, acesta transformându-se în altceva, pe alocuri un manifest rasial, pe alocuri comentariu social, încununat cu discursul lui Malcolm de la final. Eh, ce contează este că filmul este ridicol de entertaining, propune un nou star în persoana lui Shameik Moore și se bucură de prezența mai multor persoane cunoscute cum ar fi Forrest Whitaker (naratorul filmului dar și producătorul acestuia), Pharell Williams cu un rol micuț dar și în calitate de producător al sound-trackului, rapperul ASAP Rocky, într-un rol surprinzător de bun și mulți ani tineri talentați pe care sper că îi voi mai vedea pe ecrane.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.