Loading...
Edge of Tomorrow (2014)

Edge of Tomorrow (2014)

by Adrian Solomon, martie 31, 2018

Recomandare – musai!

Gen: Acțiune, S.F.
Regie: Doug Liman
Distribuție:
Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson
Durată: 1 h. 53 min.
Rating IMDB: 7.9

Despre: În 2015, o rasă de extratereștrii numiți Mimics au invadat Europa. Umanitatea înregistrează prima victorie abia în 2020 grație misterioasei Rita Vratanski, supranumită Îngerul de la Verdun după acea bătălie. Între timp, maiorul William Cage, un fel de agent publicitar pentru armată, care nu a luptat niciodată, se vede trecut pe lista neagră a generalului Brigham după o altercație cu acesta și ajunge să fie retrogradat la gardul de pifan și trimis alături de echipa J în operațiunea de recucerire a Franței. Operațiunea este un eșec mizerabil pentru oameni iar William este ucis în luptă. Totuși el se trezește din nou în preziua atacului, retrăind evenimentele acelei zile până în momentul atacului când moare din nou și se trezește iară. Astfel Cage se va trezi drept cel mai improbabil salvator al omenirii cu toate că nimeni nu știe acest lucru.

Rant: Că Tom Cruise este capabil să care orice film de acțiune în spate știam demult (minus Mumia 2017). Iată că la fel e cazul și cu Edge of Tomorrow sau Live. Die. Repeat așa cum a fost re-botezat la lansarea pe DVD-uri. Adaptare a unei manga, și probabil cea mai bună adaptare a vreunui produs japonez, fie manga sau anime, filmul este un Groundhog Day despre o invazie extraterestră căreia omenirea încă nu i-a dat de cap. Ei încă aleargă de ici colo și doar apariția surpriză a unei eroine a făcut ca bătălia de la Verdun să aibă oamenii drept parte victorioasă. Acest lucru nu ține foarte mult pentru că iată, în timpul unei operațiuni de recucerire a Franței, prilej pentru referințe la greu despre faimoasa debarcare a aliaților, armatele oamenilor sunt distruse complet dar câștigă o nouă armă de care nici nu sunt conștienți că o au, soldatul William Cage. Despre cum se întâmplă acest lucru vă las vouă plăcerea să descoperiți, tot ce trebuie să știți că acest concept de time-loop funcționează cum nu se poate mai bine în cadrul acestui univers. Tentativele disperate la început ale lui Cage de a înțelege ce i se întâmplă sunt interesante și te țin și pe tine în suspans, pentru ca mai apoi să asistăm la o re-evaluare a priorităților sale și la o renaștere pe plan personal a eroului.

Chiar dacă finalul pare puțin forțat indus spre stări mai fericite decât ne povestea manga, clișeul nu mi s-a părut extrem de deranjant. Avem și doi actori cu carismă, Tom Cruise și Emily Blunt, precum și unul dintre ultimele roluri ale regretatului Bill Paxton. Personal mi s-a părut unul dintre cele mai bune filme din 2014 drept pentru care vi-l recomand ca musai de văzut, în special pentru fanii genului S.F.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.