Loading...
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

by Adrian Solomon, noiembrie 18, 2018

Recomandare – decent!

Gen: Aventură, Fantezie
Regie: David Yates
Distribuție: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoë Kravitz, Callum Turner, Carmen Ejogo, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Jude Law, Johnny Depp
Durată: 2 h. 14 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: Într-un efort de a-i dejuca planurile lui Grindewald, care intenționa să creeze o societate condusă de puri sânge, Albus Dumbledore îi solicită din nou ajutorul lui Newt Scamander. Acesta acceptă, fără a realiza la ce pericole se expune.

Rant: Filmul aș zice că este o dezamăgire față de așteptările avute și față de seria Harry Potter. A dispărut acea – în mod complet ironic – „magie”, acel sentiment care te făcea să redevii copil pentru câteva ore, a dispărut sufletul. Avem de a face cu o carcasă destul de seacă, exploatată de studiouri de dragul unui cash-grab. Este abia al doilea film dintr-o serie planificată de cinci. Poate este prea dur să îl judec așa de aspru până ce nu o să fi văzut întreaga serie, dar cam fiecare film din seria originală te lăsa cu amintiri plăcute, cu momente memorabile. Nu am simțit că e cazul și aici. Din primul Fantastic Beasts abia îmi aduc aminte ceva, iar din această parte secundă, la două zile de la vizionare, parcă am și uitat ce s-a întâmplat.

Deci da, filmul suferă din greu la acest capitol, al poveștii, pentru că nu este altceva decât un mijloc de tranziție spre capitolul următor, de simplă punte de legătură dinspre punctul A spre punctul B. Așa că fair warning, filmul nu are un deznodământ clar, fiind doar pregătite piesele pentru următoarele mutări.

Ia să aruncăm o privire asupra evenimentelor desfășurate (spoiler warning!). Grindewald, prins de americani în prima parte, este torturat la greu și deferit autorităților din Europa. Totuși scapă, într-o scenă aproape complet neinteligibilă, și se aciuează prin Paris. Newt este presat să se alăture Ministerului britanic de magie, șantajat fiind cu revocarea drepturile de a călători internațional. Dumbledore pe de altă parte, dorește ajutorul lui Newt pentru a-l găsi pe Credence, Obscurul crezut mort din prima parte. Ajuns în Paris, Newt este reunit cu Tina, Jacob și Queenie iar evenimentele ce vor urma, le vor testa prieteniile și loialitățile, atât lor, cât și tuturor vrăjitorilor din lume.

Dacă în prima parte, Jacob era puntea noastră de legătură către lumea fantastică a magiei, aici deja are doar rol de side-kick amuzant, deja imun la minunățiile magice ce se întâmplă în jurul lui. Depp ca Grindewald poate ar fi fost o alegere inspirată acu câțiva ani, dar controversele care îl înconjoară și faptul că după Pirații din Caraibe, Depp apare în mare cam în aceleași tipuri de rol, îl fac destul de meh. Law pe post de Dumbledore este credibil și un plus pentru serie.

Alte bile albe ar veni din partea efectelor speciale de înaltă calitate (în sfârșit am sesizat și eu efectele 3D în vreun film). La fel de bine trebuie să admit că mi-am suprimat o lacrimă de fericire când am fost transportați înapoi în Hogwarts, acompaniați de celebra deja temă muzicală. Per total nu pot să faultez prea tare filmul doar pentru că nu mi-ar fi plăcut mie povestea sau că și-a pierdut acel licăr de magie. Este un efort solid cu un joc actoricesc bun din partea celor implicați, cu efecte speciale de calitate și o coloană sonoră decentă, la fel ca și nota finală.

PS: Dacă tot am văzut BlacKkKlansman recent, nu pot să nu sesizez similarități izbitoare în retorica folosită de Grand Wizard KKK Duke și cea folosită de Grindewald în acest film.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.