Loading...
The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

by Adrian Solomon, decembrie 26, 2017

Recomandare – decent!

Gen: Aventură, Fantezie
Regie: Peter Jackson
Distribuție:
Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, James Nesbitt, Ken Stott, Cate Blanchett, Ian Holm, Christopher Lee, Hugo Weaving, Elijah Wood, Andy Serkis
Durată: 2 h. 49 min. (3 hr. 09 min. – varianta extended)
Rating IMDB: 7.9

Despre: Bilbo Baggins duce o viață simplă împreună cu ceilalți hobbiți din comitat. Într-o seară, vrăjitorul Gandalf își face apariția și îl convinge să se alăture unui grup de pitici, într-un quest pentru a-și recuceri regatul Erebor din ghearele vicleanului dragon Smaug. Călătoria îl poartă pe Bilbo prin ținuturi periculoase, infestate de orci, goblini și alte creaturi periculoase, printre care și sinistrul Gollum și al său inel magic, de care este legată soarta întregului Middle Earth.

Rant: O să îmi exprim aici părerile pentru toată trilogia. A fost necesară precum prequel-ul de la Star Wars, adică doar un efort de a stoarce bani de la fani pentru că, de ce să nu recunosc, majoritatea ne-am luat și am mers să vedem despre ce e vorba. În cazul primei trilogii, aveai material sursă imens pe care Jackson nu a putut să îl epuizeze nici măcar după edițiile extinse, ediții cărora s-au mai adăugat câte 30 de minute în medie pentru fiecare film, ducând durata totală a seriei undeva în jurul a 12 ore și ceva. În cazul celor trei Hobbit-uri, materialul sursă era o carte pentru copii, de nici măcar 300 de pagini, așa că, pentru cele aproximativ 9 ore și un pic cât durează cele trei variante extended ale filmelor, Peter Jackson a trebuit să improvizeze din greu, introducând o grămadă de povești și personaje secundare.

Astea fiind zise, filmele nu sunt chiar foarte proaste dar tind să plictisească, comparativ cu trilogia originală. Piticii sunt complet interschimbabili, personal nu am reținut nici un nume al vreunuia dintre ei. Efectele speciale sunt decente, Martin Freeman se achită exemplar de rol, Andy Serkis este genial ca de obicei, născut parcă pentru a-l interpreta pe Golum, și pe lângă el revin mulți din distribuția trilogiei originale, cosmetizați să pară mai tineri, chit că majoritatea nu se regăsesc în paginile cărții.

Miezul poveștii a rămas același însă. În The Hobbit, îl urmărim pe Bilbo Baggins, cu 60 de ani înainte de evenimentele din The Lord of the Rings, și cum este cooptat de către Gandalf în compania piticilor condusă de Thorin Oakenshield, într-un efort de a-și recăpăta casa din The Lonely Mountain, ocupată acum de dragonul Smaug, și cum aceste evenimente duc spre găsirea inelului blestemat.

Per total, cu toate neajunsurile, filmul este decent, chiar dacă se folosesc de vulturi ca deus ex machina de prea multe ori.

PS: Nu era mai simplu să îi roage să îi ducă direct la munte decât să îi lase unde i-au lăsat la finalul primului film?

Please follow and like us:

No Comments


  Leave a Reply

  Your email address will not be published Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  RSS
  Follow by Email