Loading...

Fatman (2020)

by Adrian Solomon, decembrie 15, 2021

Recomandare – decent!

Gen: Comedie neagră, Acțiune
Regie: Eshom Nelms, Ian Nelms
Distribuție: Mel Gibson, Walton Goggins, Marianne Jean-Baptiste
Durată: 1 h. 40 min.
Rating IMDB: 5.9

Despre: „Grăsanul” – Moș Crăciun, este real, locuiește undeva prin Alaska, primește subsidiare de la guvernul american iar criza de bucurie din lume îl obligă să își vândă serviciile armatei americane. Colac peste pupăză, furios că a primit un cărbune de Crăciun, un tânăr răzgâiat  și plini de bani angajează un asasin pentru a-l elimina pe „Grăsan”.

Rant: O comedie neagră surprinzătoare, care nu se sfiește din a împroșca niscai sânge pe legenda moșului, Fatman îl surprinde pe acesta ca fiind un bătrân cinic, în permanent război cu lumea, sătul de răutatea copiilor, probabil așa cum ar fi acum Moș Crăciun dacă acesta ar chiar exista în timpurile noastre. Aparent acesta este pe statul de plată al guvernului american, cu care a pus-o de un contract, iar cum productivitatea lui s-a înjumătățit datorită faptului că nu mai există așa de multă bunătate în lume, el abia reușește să își acopere cheltuielile, astfel încât este nevoit să acorde serviciile fabricii sale și a elfilor săi, armatei americane. Este o mixtură bizară care funcționează pentru că în nici un moment nu stai să pui la îndoială veridicitatea acestor lucruri, filmul te ia alături de el într-o plimbare prin lumea sa. Iar cum un copil răsfățat, care crede că toată lumea se învârte după bunul său plac, primește cărbune pentru faptele sale, acesta jură răzbunare. Oricum, pe micuțul Billy îl vedem angajând un asasin pentru a o răpi pe colega sa care a îndrăznit să câștige un concurs de știință în detrimentul său, așa că e doar normal ca ea să facă cunoștință cu voltajul unei baterii de mașină – așa că ne dăm seama cu ce poamă stricată avem de a face. Iar cum acesta nu vrea nici mai mult nici mai puțin decât capul Grăsanului, asasinul familiei este trimis să îl caute și să îl execute.

Cele două planuri pe care funcționează filmul nu par a avea aceeași sinergie, fiind o delectare să îl vezi pe Mel Gibson pe post de bătrân ursuz cu un dinte împotriva lumii, dar cel care privește povestea de răzbunare pare mai puțin șlefuit, iar odată ce ordinul este dat, copilul piere din peisaj. Rămâne totuși un Walton Goggins delicios de reptilian, cu toate că personajul său nu este explorat mai deloc, motivațiile sale pentru a-l urî pe moșul fiind trecute cu privirea de scenariu.

Cu toate astea, filmul funcționează surprinzător de bine ca o comedie neagră, fiind probabil unul dintre cele mai atipice filme de sezon.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.