2018 s-a dus, trăiască 2019! Trebuie menționat totuși că 2018 a fost un an special, nu pentru că ne-a adus inovații în materie de filme dar pentru că a reușit să doboare câteva recorduri interesante cum ar fi cele mai multe filme lansate vreodată într-un an și de asemenea a fost anul cu cele mai mari încasări la box-office. Anul 2019 se prezintă cu o pleiadă de continuări – așa cum ne-a obișnuit Hollywood-ul an de an, cam de când a secat fântâna creativității.
În acest articol o să arunc o privire asupra celor mai promițătoare filme la box-office, dar cu siguranță o să fie o mulțime de nestemate indie ascunse sau încă neanunțate, de care probabil o să aflăm la momentul lansărilor acestora. Data de lansare a filmelor este cea dată de site-ul cinemagia.ro cu toate că unele încă nu au o dată stabilită pentru lansarea în România (dar mai mult ca sigur vor fi lansate și la noi). De asemenea țineți minte că multe din aceste dăți se pot schimba. Iar pentru că despre filmele lunii ianuarie deja am vorbit cu altă ocazie, nu o să le mai reiau pe toate, puteți citi mai multe în articolul respectiv.
Glass (18 ianuarie) – Acest film reprezintă finalizarea unei trilogii de care habar nu aveam că e trilogie până acum 2 ani, când Split ne-a lăsat mască cu scena sa de final.
Polar (25 ianuarie) – Un film exclusiv Netflix care ni-l pune pe Mads Mikkelsen în rol de asasin feroce căruia îi se înscenează ceva, el find nevoit să își facă propria dreptate în cel mai pur stil John Wick. Sau mai bine zis un John Wick combinat cu Metal Snake (pentru finii cunoscători) ce poate fi mai bun?
How to Train Your Dragon: The Hidden World (01 februarie) – Această serie a fost mereu amuzantă și a avut lipici la cei mici și mari, iar promisiunea că sunt mai mulți dragoni de data asta plus un love interest pentru Toothless, ar trebui să reprezinte suficiente motive pentru o animație entertaining.
The Lego Movie 2: The Second Part (15 februarie) – The Lego Movie a fost un succes instant și chiar dacă filmele ce au apărut de atunci și au purtat LEGO în titlu au fost decente spre slabe, sper din tot sufletul ca acest The Second Part să regăsească ritmul, hazul și inspirația primei părți.
Alita: Battle Angel (15 februarie) – Mă cam tem să includ acest film pe listă deoarece nu sunt semne că o să fie ceva bun. În primul rând a fost deja amânat de vreo câteva ori (era prezent și pe lista de anul trecut) și în al doilea rând, efectele speciale par ceva secvențe dintr-un joc pe calculator. Om trăi și om vedea dacă visul lui Cameron, predat lui Rodriguez, va fi tratat corespunzător.
Vice (22 februarie) – Deja Vice, povestea din spatele lui Dick Cheney, se conturează ca un posibil pretendent la marile premii ale industriei. Bale face un rol fenomenal interpretându-l pe Cheney, omul din spatele ultimului regim Bush, regim ale cărui efecte încă se resimt în zilele noastre.
Captain Marvel (08 martie) – Chiar dacă DC le-au luat-o în față la acest capitol, Marvel ne prezintă în sfârșit prima super-eroină care ne onorează cu propriul său film și poveste de origine. Deoarece Infinity War a lăsat de înțeles că aceasta va juca un rol imens în Endgame, sunt foarte curios să aflu mai multe despre Carol Danvers.
Capernaum (08 martie) – Povestea emoționantă a unui copil din Libia care își dă în judecată părinții pentru că l-au născut, filmul acesta face de furori cam peste tot pe unde apare, fiind cu siguranță unul dintre favoriții pentru cel mai bun film străin din acest an
Us (15 martie) – Al doilea film regizat de Jordan Peele, această minte vizionară a genului horror, după fabulosul și deja clasicul Get Out. Doar trailerul m-a făcut să am anxietate când mă uit în oglindă așa că prevăd un horror de cea mai bună calitate.
Captive State (29 martie – US) – Chiar dacă nu este anunțată o dată pentru lansarea în România, Captive State atrage prin premisa sa, și anume un viitor nu prea îndepărtat, la ceva timp după ce lumea a fost cucerită de o rasă de extratereștrii, care ne țin prizonieri pe Pământ. Seamănă destul de mult ca feeling cu They Live, fapt ce mă face mai mult decât pregătit în așteptarea acestui film.
Dumbo (29 martie) – Anul acesta avem nu mai puțin de 4 filme făcute de studiourile Disney după animațiile lor celebre, Dumbo fiind doar primul dintre ele. Distribuția bună și felul în care este animat protagonistul, promit ca cinematografele să fie pline de copii în lacrimi.
The Man Who Killed Don Quixote (29 martie) – Filmele lui Terry Gilliam au fost mereu out of this world așa că mă aștept ca și această ultimă peliculă să nu fie foarte diferită. Plus că are o distribuție de zile mari și promite o aventură fantastică cum de la Regele Pescar nu am mai văzut.
Shazam! (05 aprilie) – Sau cum încearcă studiourile DC să introducă elementul de distracție în filmele lor, un element care lipsea aproape cu desăvârșire până recent. Zachary Levy pare a se distra copios în rolul principal iar trailerul promite un film super-distractiv.
Pet Sematary (05 aprilie) – Stephen King parcă a prins o nouă viață odată cu mega succesul filmului It. Bănuiesc că de aceea avem o avalanșă de adaptări noi sau remakes ale unor filme mai vechi, toate provenite din condeiul său fermecat. Pet Sematary este un bun exemplu în acest sens, fiind un remake al poveștii cu familia ce se mută în casa construită pe o proprietate bântuită, și necazurile subsecvente care apar.
Missing Link (12 aprilie) – Studiourile Laika rareori au dat greș cu animațiile lor atât de speciale. Coraline, Kubo și multe alte producții stau mărturie că acești pionieri ai stilului stop-motion, o să ne servească din nou o doză puternică de fresh, odată cu lansarea acestui film.
Hellboy (12 aprilie) – Chiar aveam așteptări mari de la acest film, și pe undeva tot sper să le iasă bine cu toate că după ce am văzut trailerul, am rămas profund dezamăgit de efectele speciale și de prosteticele folosite pe Harbour.
The Kid Who Would Be King (19 aprilie) – Joe Cornish ne-a demonstrat cu Attack the Block că știe cum să ghideze o distribuție de copii spre un film chiar foarte bun așa că nutresc speranțe că o să îi iasă și a doua oară cu acest film.
Avengers: Endgame (26 aprilie) – De departe cel mai așteptat film al anului pentru mine. După ce Thanos ne-a lăsat cu ochii în soare după epicul său pocnet de degete, sunt tare curios cum vor reuși cei rămași să aducă lucrurile pe făgașul normal, într-un film care nu doar că va pune capăt a Phase 3 a celor de la Marvel, dar va și pune fundația a Phase 4.
Burning (03 mai) – Un thriller sud-coreean e mereu bine venit pe listele noastre de recomandări, în special când este unul așa de bine executat precum este Burning.
John Wick 3: Parabellum (17 mai) – Sau John Wick Chapter 3 cum mai este numit, posibil și capitolul final pentru misteriosul nostru asasin, acum pe fugă față de cei pentru care obișnuia să lucreze, după ce acesta a fost excomunicat.
Aladdin (24 mai – US) – Un alt film prin care Disney încearcă să ne facă să renunțăm la iubirea pentru clasicele animații, în favoarea noilor și mai sclipitoarelor filme live-action . Never! Plus că trecerea de la Robin Williams la Will Smith pe post de spirit al lămpii, mi se pare prea mare și de neconceput.
Godzilla: King of Monsters (31 mai) – Pentru fanii vechi ai seriei, acest film pare să fie o adevărată mană cerească, deoarece vom vedea varanul iradiat în luptă cu cei mai mari dușmani ai săi, Mothre, Rodan și King Ghidorah, un adevărat battle royal al monștrilor Kaiju.
Pokemon Detective Pikachu (07 iunie) – Pufoșenia electrificată cunoscută sub numele de Pickachu, a cărei voce este dată de un Ryan Reynolds aflat mereu la turație maximă cu astfel de proiecte, face echipă cu un detectiv privat pentru a opri un complot malefic ce are ca obiectiv distrugerea orașului.
X-Men: Dark Phoenix (07 iunie) – Alt film amânat până în pânzele albe, lucru ce nu îmi miroasă defel bine – pute a interferență corporatistă. Cu toate că nu pot să o suport pe actrița din rolul lui Jane Grey, aștept noul moment Quicksilver, highlightul acestor filme.
The Secret Life of Pets 2 (14 iunie) – Includ aici doar pentru că primul a fost relativ bine primit de public și de elevii de la clasele căror le-am arătat filmul.
Brightburn (14 iunie) – Un film care încearcă să ne răspundă la întrebarea cum ar fi dacă Superman ar crește drept un psihopat ucigaș, și nu băiatul de aur pe care am ajuns să îl cunoaștem atât de bine.
Men in Black International (21 iunie) – Cu toate că titlul corect ar fi Men and Women in Black, seria face pasul spre un nou cuplu de protagoniști – super talentații Tessa Thompson și Chris Hemsworth – cuplu pe care l-am mai întâlnit și în Thor Ragnarok.
Toy Story 4 (28 iunie) – Una dintre puținele serii care a mers din mai bine în mai bine, există totuși temerea ca partea a 4-a să strice această reputație. Sau la fel de bine poate să fie și un film extrem de bun așa cum au fost restul. Nu știm prea multe despre acest proiect așa că țineți pumnii să iasă ceva bun.
Spider-Man: Far From Home (05 iulie) – Cine poate ști de pe acuma unde îl va purta soarta pe Peter Parker după evenimentele fatidice din Infinity War. Primul film Marvel după Endgame, este așteptat cu la fel de mult interes, mai ales grație unei prime părți excelente.
The Lion King (19 iulie) – A treia adaptare live-action după un clasic al animațiilor Disney, Lion King arată interesant dar complet generat pe calculator – ceea ce strică premisa live action promisă de studiouri.
The New Mutants (02 august) – Prima tentativă de horror situată în universul mutanților Marvel a celor de la Sony. Din păcate un alt film prins în iadul re-planificărilor și al refilmărilor.
Hobbs & Shaw (02 august) – Primul spin-off al seriei Fast and Furious, îi are drept protagoniști pe Dwayne ”the Rock” Johnson și Jason Statham, lor alăturându-se în rol negativ Idris Elba. Filmul îl are pe David Leitch (John Wick, Deadpool 2, Atomic Blonde) atașat ca regizor așa că prevăd o acțiune de zile mari.
Once Upon a Time in Hollywood (09 august) – Tot ce știm este că Tarantino se atinge promisa cifră 10 (zece filme a zis că face după care se retrage din activitate). Filmul se învârte în jurul crimelor comise de familia Manson, cult care a terorizat Hollywood-ul anilor 70 și îi are în centru pe Leonarado di Caprio și Brad Pitt, un actor și dublura sa, vecini cu nefericita Sharon Tate – victimă a cultului ucigaș.
It: Chapter Two (06 Septembrie) – După ce ne-a speriat bine de tot acum doi ani, maleficul clown Pennywise revine pe marile ecrane pentru a teroriza din nou supraviețuitorii primului film, acum deveniți adulți.
Downtown Abbey (13 septembrie) – Vești bune pentru fanii acestui mega-show britanic, acesta revine pentru prima dată pe marile ecrane, reunind o parte bună din distribuția originală.
Joker (04 octombrie) – Un alt proiect despre care nu se știu prea multe, implicarea lui Joaquim Phoenix ne zice că filmul dorește să dea lovitura cu o portretizare neconvențională a unuia dintre cele mai neconvenționale personaje ieșite din paginile benzilor desenate, fiind o poveste de origine și în același timp o dramă.
Zombieland 2 (11 octombrie) – Filmul reunește staturile din prima parte, iar nu pot decât să sper că va fi un film cel puțin la fel de bun, dacă nu mai bun.
Midway (08 noiembrie) – Una dintre cele mai sângeroase bătălii din cel de-al doilea război mondial, o bătălie purtată între forțele americane și cele nipone, pentru controlul unor puncte importante strategice. Chiar dacă filmul va fi un remake, promite a fi unul de cea mai bună calitate.
Kingsman 3 (15 noiembrie – US) – Multe detalii nu se știu, decât că revin protagoniștii primelor două filme. Kingsman 1 rămâne un film de referință, cu toate că entuziasmul s-a mai disipat după al doilea film.
Frozen 2 (22 noiembrie) – Elsa, Anna, Olaf și Kristoff revin pentru a dezlega un mister ce împresoară regatul lor frigid.
Terminator 6 (22 noiembrie) – Filmul se vrea o continuare directă la partea a doua și îi aduce pe lângă Tim Miller la regie și James Cameron la scenariu, pe Arnold și pe Linda Hamilton în două roluri care i-au consacrat.
Knives Out (29 noiembrie) – Daniel Craig, Chris Evans și Michael Shannon regizați de Rian Johnson într-un film de suspans despre o crimă și cine a făcut-o.
Jumanji 2 (13 decembrie) – După ce a făcut furori la box-office anul trecut, producătorii s-au decis să mineze cât mai urgent această nesperată sursă de venit care era Jumanji. Dacă vor reuși sau nu să emuleze succesul financiar, asta rămâne de văzut.
Star Wars: Episode IX (20 decembrie) – Seria nouă Star Wars a fost extrem de profitabilă când venea vorba de încasări, dar a reușit să divizeze fanii cum poate nu a făcut-o nici prequelul din anii 2000 (măcar atunci majoritatea au căzut de acord că a fost o trilogie proastă). JJ Abrams se întoarce la pupitrul regizoral, și să sperăm că va reuși să încheie triumfal această serie.
The Irishman (?) – Și probabil cel mai așteptat film al anului care va poposi pe serviciul de streaming Netflix – The Irishman îi readuce împreună pe legendarii Martin Scorsese, Robert de Niro, Al Pacino (la prima colaborare a sa cu Scorsese) și reușește chiar și să îl scoată de la naftalină pe Joe Pesci (acesta renunțase la actorie acum mai bine de 15 ani). Povestea unui asasin care ar fi fost implicat în uciderea lui Jimmy Hoffa, filmul încearcă să recaptureze magia pe care o reușea Martin cu filme precum Goodfellas sau Casino.
Ce am reușit să compilez aici reprezintă o bună bucată din filmele care vor apărea (mai mult sau mai puțin sigur) anul acesta și care vor reprezenta succese la box-office (mă aștept la câteva eșecuri usturătoare a câtorva din cele prezentate, în ciuda bunelor intenții a celor care le-au creat). Nu îmi rămâne decât să vă urez vizionare plăcută în 2019 și să vedem cât mai multe filme bune.
Credit: cinemagia.ro pentru datele de lansare în România, imdb.com pentru pozele de prezentare.
No Comments