Loading...

Fruits Basket (2019-2021)

by Adrian Solomon, august 27, 2021

Recomandare – esențial!

Gen: Dramă, Dragoste, Comedie, Fantezie Shoujo
Studio: TMS Entertainment
Nr. sezoane: 3
Nr. Episoade: 63
Durată episod: 23 min.
Statut: serie completă
Rating MyAnimeList: S1– 8.22; S2 – 8,58; S3 – 9,08

Despre: Tohru Honda este o fată cu suflet de aur, față de care viața nu a fost tocmai dreaptă, lăsând-o fără părinți încă din liceu. Forțată să locuiască cu bunicul ei, aceasta mai primește o veste proastă atunci când află că trebuie să se mute deoarece apartamentul lor intră în renovații iar bunicul nu o poate duce în casa unde se mută așa că ea ajunge să locuiască în pădure într-un cort. Incidental, pământul respectiv se află în posesia familiei Souma iar Yuki Souma, cel mai popular băiat din școală, este și colegul ei de clasă. Când aceștia află de situația ei, se decid să o cazeze, în schimbul prestării unor servicii de curățenie și de făcut mâncare, așa începând povestea lui Tohru și a familiei Soma, o familie blestemată de a întrupa animalele zodiacului chinezesc și de a transforma în ele atunci când sunt îmbrățișate de membrii sexului opus.

Rant: Și dacă tot am început un scurt periplu prin lumea animeului shoujo, ce alt anime puteam alege mai bun decât tăticul acestui gen, Fruits Basket, adaptarea completă a unei din cele mai bine vândute serii de manga a tuturor timpurilor. Am ales expres seria din 2019 deoarece aceasta spune povestea completă a lui Tohru și a familiei Souma, spre deosebire de cea din 2010, care o spune doar parțial deoarece pe atunci nu era terminată seria manga.

Așa cum spuneam și în descriere, seria o urmărește pe Tohru Honda, o elevă de liceu cu un suflet de aur, care din varii motive ajunge, fără a ști, să campeze cu cortul în curtea colegului ei de clasă, Yuki Souma, un băiat extrem de popular și iubit de toate fetele din școală. Alături de el mai locuiește Shigure Souma, un scriitor și o rudă îndepărtată de-a acestuia. Cei doi o descoperă pe Tohru în pădurea din spatele casei lor și realizând că nici unul dintre ei nu se pricepe la gătit sau la întreținut casa, o invită să locuiască cu ei, cu condiția ca ea să se ocupe de treburile casnice. În timp ce îi făceau turul casei, prin acoperișul încăperii ei își face apariția un al treilea Souma, Kyosuke, un tânăr beligerant și mereu pus pe harță, în special față de Yuki. În încercarea de a-i despărți, Tohru ajunge să îi îmbrățișeze pe amândoi, iar aceștia, spre surprinderea ei, se transformă în animale – șobolan, respectiv pisică iar Shigure în câine. Astfel ea află de blestemul familiei Souma, o familie extrem de numeroasă și de influentă, a cărei membrii pot ajunge să întrupeze pe unul dintre cele 13 animale din zodiacul chinezesc. Tohru nu este deloc străină de povestea care spunea cum animalele fuseseră invitate la un banchet, pisica fiind prostită de șoarece să nu participe, astfel fiind exclusă din zodiac, și ajunge să înțeleagă și să accepte situația foarte repede. Ea va ajunge în curând să cunoască și pe alți membrii ai familiei, să se împrietenească cu ei și să le ofere speranța ca într-o zi, blestemul lor să poată fi rupt.

Povestea decurge destul de încet, lucru care este în avantajul personajelor, care au astfel timp să se dezvolte, fiecare, chiar și cele secundare, având propriul lor arc de poveste. În ce privește personajele avem de a face cu toate clișeele posibile de la băieți subțirei trași prin inel, la bad boys, cross dressers, gay, bi și toate ciudățeniile ce ar putea gâdili fanteziile vreunei fete, familia Souma părând a fi catalogul Victoria’s Secrets al mișcării LGBTQ (minus L). În ce privește povestea, avem și aici de a face cu toate capcanele genului. Dacă la Orange notam o protagonistă destul de slab scrisă, încât deseori părea de-a dreptul stupidă, Tohru este mult mai cu picioarele pe pământ, și cu toate că ocazional nu se prea prinde de indiciile sociale, perseverența ei de a vedea binele în oricine reușește să cucerească atât pe cei din jur, cât și pe privitori. Asta nu înseamnă că va fi și personajul preferat din serial, acesta oferind o selecție extrem de bogată și variată de avea proprii „stans”. Un alt lucru specific acestui tip de anime sunt clișeele în care personajele preferă să țină în ei lucruri, propoziția „It’s nothing” fiind prezentă episod de episod, în special în rarele ocazii când aceștia par a fi pregătiți să își aerisească sufletul. Și dacă vă plac băieții cu bagaj emoțional, ohoo, o să fie din plin, Tohru având mult de lucru pentru a repara traumele întregului clan Souma, care variază de la bullying și obsesii bolnăvicioase, până la vină, rușine, regret și suicid.

Și totuși de ce ”Fruits Basket”? Ei bine, titlul vine de la un joc pe care Tohru îl juca la școală de mică, în care copii primeau numele unui fruct iar apoi se alegeau „în coșulețe” ea fiind mai mereu singura ce rămânea ne-aleasă. Așadar Fruits Basket reprezintă o poveste dulce amăruie despre găsirea propriului loc în societate, iubirea de sine și acceptarea propriei individualități, plină ochi cu personaje simpatice, ușor de plăcut, cu o animație solidă și o poveste memorabilă și un titlu esențial nu doar pentru fanii shoujo, cât și pentru cei casual.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.