Loading...

Ghost in the Shell (aka. Kôkaku Kidôtai) (1995)

by Adrian Solomon, iulie 28, 2018

Recomandare – esențial!

Gen: Acțiune, S.F.
Regie: Mamoru Oshii
Durată: 1 h. 23 min.
Rating MyAnimeList: 8.28

Despre: În anul 2029, cibernetica foarte avansată permite oamenilor să își înlocuiască toate organele sau membrele cu părți robotice. Secțiunea 9, o echipă specială care făcea parte din poliția orașului Niihama (o versiune fictivă a orașului Hong Kong), și care se ocupa cu cazuri extreme de corupție și terorism, având în componența ei oameni nemodificați dar și cyborgi. Aceștia trebuie să investigheze un hacker periculos, cunoscut sub numele de The Puppetmaster, dar reușesc să dea peste o conspirație ce ajunge până în cercurile înalte ale puterii.

Rant: Când eram tinerel și nu știam ce înseamnă anime, asociam filmul ăsta cu clipul pe nume King of My Castle al celor de la Wamdue Project, clip pe care îl așteptam mereu cu nerăbdare ca să mă minunez încă odată de grafica incredibilă pe care o puteam experimenta doar acolo pe vremea aceea. Mi se părea la un total alt nivel decât puteam vedea în alte animații vestice. Până ce am avut prilejul să prind o copie piratată de slabă calitate pe care am savurat-o instant și care m-a dat peste cap. Nu atât pentru că povestea era ca nimic altceva ce văzusem eu la animațiile Disney/Warner cu care eram obișnuit, dar temele prezentate erau atât de mature încât mintea mea nu a putut să le cuprindă pe toate, dar a avut suficientă acțiune cât să îmi potolească creierul reptilian responsabil cu micile plăceri ale vieții. Vizionat la un alt punct din viața mea, filmul a prins cu totul alt contur, regăsind o peliculă care invită multe întrebări filozofice referitoare la suflet sau la identitatea umană într-o eră tehnologică foarte avansată.

Între timp am apucat să devin confortabil cu producțiile animate nipone, descoperind pe lângă o parte a doua a filmului, și vreo 2-3 seriale cu aceleași personaje, care mi-au adâncit înțelegerea fenomenului GitS și m-au încântat în egală măsură. Din păcate am fost și martor la adaptarea nereușită (cum altcumva) din partea americanilor.

Dacă doriți să vedeți o poveste adâncă, într-un univers cyberpunk de cea mai bună calitate și poate ați ratat sau nu ați vrut să dați o șansă acestui clasic, cred că e momentul să puneți mâna pe Ghost in the Shell.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.