Loading...

Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)

by Adrian Solomon, decembrie 28, 2022

Recomandare – musai!

Gen: Mister
Regie: Rian Johnson
Distribuție: Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Jessica Henwick, Madelyn Cline, Kate Hudson, Dave Bautista
Durată: 2 h. 19 min.
Rating IMDB: 7.1

Despre: Detectivul Benoit Blanc este invitat pe insula exclusivistă a unui mogul tech-media, la petrecerea lui și a prietenilor săi, unde, bine-înțeles, va trebui să rezolve misterul unei morți.

Rant: Continuarea lui Knives Out, cu toate că nu se ridică la același nivel, vine să ne ofere o nouă porție sănătoasă de Benoit Blanc, acest personaj modern, care totuși pare desprins din paginile Agathei Christie. Atunci când a apărut prima dată, filmul original a dus la o reînvigorare a genului whodunnit, filmele cu detectivi sau polițiste așa cum le zicem noi, nu că acestea ar fi dispărut vreodată așa cum se întâmplase cu cele western până la Unforgiven, dar nu se mai prea discuta de asemenea titluri, decât ca și seriale TV, parcă locul ce era predestinat acestui gen de pelicule. De atunci continuat să avem o sursă constantă de filme similare, cel mai recent în memorie fiind rocambolescul See How They Run. Fan al unui film care îmi pune mintea în funcțiune sau care în general te face să pui rămășag cu ceilalți cu care te uiți că X sau Y este criminalul, am fost surprins de ruta abordată de Rian Johnson cu această continuare.

Benoit Blanc primește o invitație de a participa alături de câteva nume grele pe insula exclusivistă a unui mogul media-tech – o paralelă cu Elon Musk oare? – în însorita Grecia, unde va încerca să deslușească misterul central al întâlnirii, cine l-a ucis pe marele mogul. Totul pornește ca premisa unui whodunnit clasic, sunt introduse personajele, le aflăm motivațiile, începem să punem pariurile care o să fie ucigașul, doar pentru a nu avea nici o crimă comisă până spre jumătatea filmului și anticiparea momentului să crească, loc în care avem un bait and switch genial, iar Rian începe să ne întreacă așteptările, folosindu-se de toate clișeele genului în mod cât se poate de ingenios.

Filmul în sine funcționează și ca o parabolă a timpurile covid-iene, discuțiile, deseori purtată din spatele măștilor ubicuitare, incluzând subiecte de interes precum carantină, Among Us și cum regulile stabilite de acea perioadă nu se aplică pentru toată lumea (personajul lui Hahn care candidează pentru o funcție politică importantă zice la un moment dat cum ar fierbe presa de ar afla că ea nu respectă procedura de izolare). Așa că dacă ești sătul de acest subiect, aș înțelege de ce nu ai privi cu simpatie temele acestui film.

Per total, așa cum ziceam la început, filmul nu se ridică la nivelul primului, concluzia lăsând oarecum de dorit dacă o repeți cu voce tare, dar este suficient de entertainment cât să merite musaiul. Glass Onion: A Knives Out Mystery este disponibil pe Netflix. Vizionare plăcută.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.