Loading...
Knives Out (2019)

Knives Out (2019)

by Adrian Solomon, ianuarie 4, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Mister, Detectiv
Regie: Rian Johnson
Distribuție: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, Lakeith Stanfield, Katherine Langford, Jaeden Martell, Christopher Plummer
Durată: 2 h. 10 min.
Rating IMDB: 7.9

Despre: Patriarhul unei familii înstărite este găsit mort în studioul său. Poliția locală și un detectiv privat, încearcă să navigheze rețeaua de intrigi și multiplele minciuni ale familiei, pentru a afla ce se ascunde în spatele acestei morți.

Rant: Foarte rar mai găsești în ziua de azi o peliculă de mister bună, care să te surprindă, un film polițist ca pe vremurile bune când ne uitam cu toții la serialul Murder She Wrote (show menționat și omagiat de film) sau lecturam cu sufletul la gură romanele lui Agatha Christie. Dacă sunteți în căutarea unui astfel de film, Knives Out este răspunsul pentru voi.

Filmul pornește cu o premisă foarte clară, cu ocazia aniversării sale, ultra-bogătanul Harlan Thrombey, este găsit în biroul său cu gâtul tăiat iar lângă el un cuțit plin de sânge. Clar suicid, decid familia și autoritățile locale. Dar proaspăt sositul detectiv gentleman Benoit Blanc, urmărind confesiunile fiecărui membru al familiei, își dă seama că ceva e putred în toată povestea. Încep să apară diverse minciuni și iese la iveală faptul că această familie nu este deloc cea prietenoasă și plăcută prezentată lumii, ci un adevărat cuib de șerpi, mereu gata să se devoreze între ei. Familia Thrombey este o adevărată colecție de stereotipuri perfect aplicabile Americii de azi. Ba sunt rasiști, ba discriminează săracii, un lucru este sigur, nici unul nu pare a fi de încredere pentru buna desfășurare a anchetei, singura care face notă aparte fiind asistenta și prietena de suflet a victimei, ingenua Marta Cabrera, care are o afecțiune bizară, atunci când se vede nevoită să mintă, vomită instantaneu.

Filmul e plin de răsturnări de situație foarte bine implementate, cât să nu insulte inteligența spectatorilor (cred că am avut o singură obiecție, una însă peste care poți sări cu vederea). Distribuția este impresionantă, de te și miri cum au reușit să îi prindă pe toți în același interval pentru a filma, nu roluri minime, ci roluri bine conturate, cu pulpă și zeamă. Cu toate că detectivul lui Daniel Craig este cel care trage sforile anchetei, atenția filmului va cădea puternic pe personajul asistentei, interpretată extraordinar de Ana de Armas, o făptură de care pot spune că m-am îndrăgostit după acest film. Familia Thrombey este, așa cum ziceam, interpretată tot de actori unu și unu, de la patriarhul Harlan – un Christopher Plummer fără bătrânețe, la fiica cea mare și moștenitoarea directă Linda Drysdale – Jamie Lee Curtis, care prin povestea ei aduce puțin a Trump și discursul său patetic cu am pornit de la micul împrumut de un milion de dolari, prezentă aici la aniversarea tatălui ei alături de soțul Richard – Don Johnson care parcă găsește roluri tot mai bune în ultima vreme, și băiatul lor crescut cu lingura de argint în gură – Chris Evans care se distrează de numa în acest rol pe când Toni Collete este o văduvă care a rămas atârnată de familie ca o lipitoare, Michael Shanon face și el un rol foarte bun pe post de frate mai mic al Lindei, iar Lakeith Stanfield dă impresia că este peste tot în zilele astea.

Filmul nu insistă prea mult pe comentariul social, concentrându-se mai mult asupra misterului crimei, fiind un who-dun-it clasic în tot sensul cuvântului. Este și dovada că Rian Johnson s-a scuturat cu bine de greaua povară numită eșecul episodului 8 al Star Wars și demonstrează că este un regizor abil, perfect capabil a mânui o distribuție plină de nume grele. Primul musai al lui 2020, sperăm să avem parte de cât mai multe!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.