Loading...
Good Will Hunting (1997)

Good Will Hunting (1997)

by Adrian Solomon, august 27, 2019

Recomandare – esențial!

Gen: Dramă
Regie: Gus Van Sant
Distribuție:
Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Stellan Skarsgård, Minnie Driver
Durată: 2 h. 06 min.
Rating IMDB: 8.3

Despre: Will Hunting are un IQ de geniu dar se mulțumește să lucreze ca om serviciu la MIT. El este descoperit de un profesor de matematică, care împreună cu un consilier și alte persoane care îl cunosc și știu de ce ar putea fi în stare, vor încerca să îi influențeze destinul tânărului Will, canalizându-l spre o carieră în matematică.

Rant: Good Will Hunting a apărut ca produs al imaginației a doi tineri (pe vremea aceea) Matt Damon și nedespărțitul său amic, Ben Affleck. Chiar dacă la început acesta a fost creat ca un thriller, pe parcurs povestea s-a cristalizat în ceea ce urma să știm și să iubim cu toții, povestea unui geniu nedescoperit, cu abateri de comportament, care este ghidat de un psiholog spre o descoperire a sinelui. Cei doi tineri scenariști au trebuit să treacă printr-o serie de nereușite până să ajungă să își recreeze propria lor viziune, iar ei să interpreteze rolurile centrale, dar uite cât de bine le-a ieșit.

Așadar în prim plan este Will Hunting, interpretat excelent de Matt Damon, care așa cum spuneam nu doar a scris scenariul filmului dar l-a și bazat pe propriile experiențe. Acesta este un om de serviciu la prestigioasa MIT, dar în același timp este și un om extrem de inteligent, ce poate rezolva probleme complexe de matematică dintr-o singură privire și deține și o memorie fotografică. Problema lui este atașamentul de mediul în care a crescut, suburbiile sărace ale Bostonului, acolo unde se simte cel mai bine alături de prietenii săi. Acesta refuză constant o mutare spre o viață mai bună, propusă de profesorul Lambeau, deoarece consideră că și-ar trăda originile și prietenii săi. Dar are în spate și patru oameni devotați ideei de a-i schimba destinul într-unul mai bun. Primul ar fi profesorul Lambeau, interpretat de Stellan Skarsgard. Acesta vede potențialul pe care îl are tânărul Will, dar vede și cum și-l irosește. El este cel care îl ajută să intre în contact cu a doua persoană importantă din acest puzzle, consilierul Sean Maguire, interpretat fantastic de Robin Williams (recompensat de altfel cu un Oscar pentru actor în rol secundar). Acesta încearcă din răsputeri să străpungă carapacea în care se retrage Will. A treia persoană importantă este Skylar, interpretată de Minnie Driver (ea și Matt s-au și îndrăgostit pe platoul de filmare al acestui film). Iar ultimul, dar nu cel din urmă este Chuckie (nimeni altul decât Ben Affleck, prietenul cel mai bun a lui Matt) care nu își dorește ca bunul său prieten Will să se irosească într-o slujbă anostă doar de dragul prietenilor săi. Acesta se comportă mereu ca un frate mai mare, împingându-l mereu pe Will de la spate.

Regia lui Gus Van Sant, ales special de cei doi scenariști pentru acest film, se simte în multe situații, acesta având un dar special de a evidenția personajele.

Per total, un film de referință al cinematografiei contemporane, nominalizat la 8 premii Oscar și câștigând două (Williams pentru actor secundar și Damon/Affleck pentru scenariu) și o experiență pe care nu ar trebui să o ratați.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.