Loading...

Gran Turismo (2023)

by Adrian Solomon, august 17, 2023

Recomandare – decent!

Gen: Sport, Dramă
Regie: Neill Blomkamp
Distribuție: David Harbour, Orlando Bloom, Archie Madekwe, Darren Barnet, Geri Halliwell Horner, Djimon Hounsou
Durată: 2 h. 15 min.
Rating IMDB: 7.2

Despre: Bazat pe povestea adevărată a lui Jann Mardenborough, un jucător avid de Grand Turismo care printr-o serie de concursuri și stagii de pregătire, a ajuns să devină un pilot de curse legitim.

Rant: Gran Turismo este un film decent, cu curse spectaculoase de mașini, dar care per total se simte ca o reclamă incredibil de lungă, produs fiind de Sony. Chiar dacă ești familiarizat cu stilul regizoral a lui Neil Blomkamp, îți va fi foarte greu să îl recunoști în acest film. Pentru mine, adaptarea pe marele ecran a unui joc care este lipsit de orice fir narativ a părut ca o mare pierdere de vreme, așteptându-ma la un rezultat final gen Need for Speed dar iată că s-a găsit povestea lui Jann Mardenborough care s-a potrivit fix ca o mănușă pentru nevoile narative ale filmului care astfel a ajuns unul „bazat pe o poveste reală”.

În centrul poveștii îl avem pe tânărul galez Jann care joacă Gran Turismo cu o obsesie demnă de o cauză mai bună. El merge împotriva dorințelor tatăl său de a deveni un fotbalist profesional și acceptă provocarea lansată de Academia GT de a concura pentru posibilitatea de a deveni un pilot oficial, o găselniță de marketing din partea celor de la Nissan care căutau să profite de o piață încă nedescoperită, și anume cea a milioanelor de jucători de simulatoare auto („GT nu e un joc, e un simulator” este o sintagmă pe care o veți auzi dese repetată dea-lungul filmului). După multe probe, el graduează această academie și ajunge să concureze pentru Nissan în mai multe curse oficiale.

Filmul urmează un traseu narativ bine stabilit de filme precum Rocky sau Top Gun, în care underdog-ul, prin multă muncă, voință și ambiție, ajunge să se bate la premiul cel mare, nu înainte de a trece prin diverse încercări neprevăzute. Distribuția este ok și face ce poate mai bine cu materialul avut la îndemână, cu toate că uneori simți o anumite rigiditate în logica întrebuințată de unele personaje. Gran Turismo se simte un pic prea lung, cel puțin partea introductivă pare interminabilă dar odată ce povestea ajunge la cursele în sine, ritmul devine unul alert. Scenele cu cursele de mașini sunt excepțional realizate, însoțite mereu de un soundtrack menit să țină adrenalina pompând.

Cu toate că nu poți să nu izolezi componenta promoțională parcă disperată a celor de la Sony sau product placement-ul excesiv, filmul livrează în special pe partea de curse de mașini, având și câteva momente cu adevărat emoționante.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.