Loading...

Halloween (1978)

by Adrian Solomon, octombrie 20, 2020

Recomandare – musai!

Gen: Thriller Horror
Regie: John Carpenter
Distribuție: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, P. J. Soles, Nancy Loomis
Durată: 1 h. 31 min.
Rating IMDB: 7.7

Despre: Într-o noapte răcoroasă de Halloween, în 1963, copilul de șase ani, Michael Meyers își ucide sora cu sânge rece. După 15 ani petrecuți într-un azil de boli mintale, acesta evadează și se reîntoarce în orașul de baștină pentru a-și relua crimele brutale.

Rant: Cu Psycho servind drept principală inspirație, Halloween a fost primul dintr-un lung șir de filme slasher-horror, el însuși dând startul unei francize care deja a ajuns la 11 titluri, cu încă două pe țeavă în anii ce vin. Astfel filmul lui Carpenter nu doar a dat startul unei tipologii noi de filme, dar și scris cartea de reguli pentru multe din aceste filme care făceau parte din noul val de horror al anilor 80, cu reguli precum, punct de vedere prin ochii ucigașului, clișeul fetei finale care supraviețuiește masacrului, victimele care sunt simboluri ale promiscuității adolescentine sau un cântec tematic pentru ucigaș.

Halloween este însă și una din bijuteriile vizuale ale lui John Carpenter, considerat pe bună dreptate de mulți contemporani drept unul dintre cei mai buni regizori de la Hollywood, în special când venea vorba despre filme de groază. Testament pentru această declarație stă însăși scena de început a acestei pelicule, un tracking shot fluid care dă tonul filmului, și anume stabilește atmosfera urbană în care are loc acțiunea, vedem jocul erotic dintre o adolescentă și prietenul ei, totul fiind observat prin ochii unui privitor anonim, pentru ca apoi să intrăm în pielea acestuia, văzând lucrurile prin găurile pentru ochi ale unei măști, cum o mână ia un satâr din bucătărie pentru ca mai apoi să ciopârțească aceeași adolescentă semi-nudă, pentru ca la final să ne fie arătat autorul acestui asalt brutal, un copil de 6 ani care își așteaptă părinții pe gazonul din fața casei, ținând încă în mână satârul însângerat.

Jamie Lee Curtis (fiica fabulosului Tony Curtis) este o altă găselniță a acestui film, film care a pivotat-o pe virtual necunoscuta Jamie în stratosfera Holywoodului, aceasta devenind una dintre cele mai celebrate scream-queens (protagonistele filmelor horrror). Chiar și la mai bine de 40 de ani de la apariția lui, acest film încă se păstrează la fel de proaspăt și valabil ca la prima vizionare, devenind unul dintre pilonii genului horror.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.