Loading...

Hansan: Rising Dragon (aka. Hansan: Yongui chulhyeon) (2022)

by Adrian Solomon, august 26, 2023

Recomandare – decent!

Gen: Istoric, Război, Dramă, Acțiune
Regie: Kim Han-min
Distribuție: Park Hae-il, Byun Yo-han, Ahn Sung-ki, Son Hyun-joo, Kim Sung-kyu, Kim Sung-kyun
Durată: 2 h. 10 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: Plasat cu cinci ani înainte de evenimentele filmului precedent (The Admiral) filmul ne prezintă celebra bătălie navală de la insula Hansan, unde flota coreeană a demolat flota net superioară numeric a invadatorilor japonezi.

Rant: Al doilea film din trilogia dedicată celebrelor bătălii ale amiralului Yi Sun-sin, Hansan: Rising Dragon mizează pe conceptul de bigger is better, prezentându-ne o nouă bătălie naval executată magistral din punct de vedere cinematic, cu toate că, per total, filmul se simte inferior primei părți – The Admiral. Dat fiind saltul înapoi în timp de cinci ani precum și faptul că prima parte a fost făcută în 2014, a fost necesară prezența altui actor decât Choi Min-sik, automat un punct pierdut de Hansan, în ciuda celor mai bune eforturi ale lui Park Hae-il, care nu a avut un rol atât de încărcat de dramatism precum predecesorul său, pentru simplul fapt că încă acesta nu fusese trădat de proprii colegi și supus unor torturi îndelungate. Cam de aceea, Yi Sun-sin doar privește lung în zare cam întreg filmul, iar când vorbește o face cu autoritate și stoicism, dar lipsindu-i parcă acel element dramatic. La fel și miza filmului este diferită, nu mai este o luptă disperată pentru supraviețuire, știind că acela ultima lor bătălie în caz de eșec, ci o bătălie mult mai echilibrată, dat fiind echipamentul superior al coreenilor față de bărcile mai fragile ale japonezilor. Unde mai pui și vasele țestoasă care au produs un adevărat carnagiu în timpul luptei și ai o bătălie aproape clar dominată de geniul amiralului coreean.

Cu toate acestea, filmul a fost extrem de bine primit, un nou prilej pentru coreeni să simtă o adevărată infuzie de patriotism, fapt oglindit prin prezența masivă a spectatorilor în cinematografele coreene, filmul situându-se pe locul doi în topul încasărilor din 2022. În ce privește spectacolul de pe ecran, bătălia prezentată tinde a fi mai spectaculoasă decât cea din filmul anterior, durează mai mult și este desfășurată la o altă scară dar prezentarea ei pune prea mult accent pe CGI, rezultatul fiind unul pe alocuri mixt, cu toate că și când trebuie să livreze, se livrează din plin. Așadar, per final, Hansan este un film mult mai ambițios, în care Kim Han-min investește mai mult și aplică tot ce a învățat până în acest moment, dar o serie de elemente parcă îl țin din a deveni egalul primei părți.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.