Loading...
His Dark Materials (2019- )

His Dark Materials (2019- )

by Adrian Solomon, noiembrie 9, 2019

Recomandare – decent!

Gen: Fantezie, Dramă
Distribuție: Dafne Keen, Ruth Wilson, Anne-Marie Duff, Clarke Peters, James Cosmo, Ariyon Bakare, Will Keen, Lucian Msamati, Gary Lewis, Lewin Lloyd, Daniel Frogson, James McAvoy
Nr. sezoane: 2
Nr. Episoade: 15
Durată episod: ~60 min.
Statut: serial în desfășurare
Rating IMDB: 7.9

Despre: Lyra a fost crescută în Colegiul Jordan din Oxford de către directorul acestei instituții, încă de când era un mic bebeluș. Ea fusese adusă de un bărbat pe care mai târziu în viață îl identifică ca Lord Asriel, unchiul ei. Dar când Directorul colegiului încearcă să îl otrăvească pe Asriel într-una din vizitele sale, Lyra devine determinată să afle secretul acestei neașteptate trădări.

Rant: Episoade urmărite la momentul scrierii acestui articol: episodul pilot.

Nu am citit cărțile, nu am văzut nici filmul The Golden Compass care adaptează prima carte din trilogie, dar am urmărit cu interes primul episod difuzat lunea trecută de HBO. Din câte am înțeles, trilogia His Dark Materials era o critică la adresa religiei, prezentând o realitate alternativă în stil victorian, care împletea multe fire narative, și prezenta inclusiv călătorii în dimensiuni paralele.

Serialul de față începe cu Lordul Asriel, care coboară dintr-un elicopter cu un bebeluș în brațe, ducându-l la o portiță ascunsă spre colegiul Jordan, unde îl predă Maestrului Carne, directorul acestui colegiu. După câțiva ani buni, primul lucru pe care îl observăm este că tehnologia zilelor noastre a dispărut, aceasta fiind înlocuită cu una steam-punk a la anii 30. Lyra a crescut și este o băiețoasă neastâmpărată care își tormentează profesorii și le dă bătăi de cap personalului îngrijitor. Dar în timpul unei scurte vizite a unchiului său Lord Asriel, ea este martoră la două lucruri importante: în primul rând Maestrul Carne încearcă să îl otrăvească pe Asriel, apoi ea vede și lectura dată de acesta în fața comitetului colegiului, Lyra aflând cu acest prilej de existența unui așa numit Praf ceresc, lucru considerat erezie de către Maegisterium. Aceasta este o organizație religioasă care controlează întreg ținutul cu o mână de fier, și care încearcă să țină secret existența acestui Praf.

Lucrurile numai se complică de aici, aflăm că există un trib nomadic de Gyptians care se folosesc de canalele existente pentru a traversa țara dar și că pruncii lor au început să dispară, fiind răpiți de ceea ce mulți consideră a fi doar o legendă, Gobblers. Mai aflăm că în această lume o parte a sufletului oricărui om se manifestă ca daemon, un familiar care îi va acompania pe viață. Mai există și magie, pe care nu am prea văzut-o încă și multe alte lucruri care fac vizionarea acestui serial cel puțin interesantă.

Din păcate efectele speciale sunt destul de meh iar actoria este mediocră, majoritatea actorilor părând grăbiți să își spună replicile și să plece. BBC sunt cei care au produs acest serial, iar distribuțiile lor de obicei reflectau precis materialul adaptat, doar că de data asta am observat că au fost și ei năpăstuiți de trendul distribuțiilor multi-rasiale. Cu toate astea, sper că seria va fi bună, aceasta primind deja aprobarea producerii unui nou sezon.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.