Loading...

Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

by Adrian Solomon, iulie 3, 2023

Recomandare – decent!

Gen: Aventură, Acțiune
Regie: James Mangold
Distribuție: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore, Mads Mikkelsen
ÂDurată: 2 h. 34 min.
Rating IMDB: 6.6

Despre: Ajuns în pragul pensionării, bătrân și depresiv, Indiana Jones se vede târât din nou în lumea aventurii de către fina sa, aflată în căutarea unui artefact special, vizat și de niște forțe sinistre din cadrul guvernului american.

Rant: Filmul Indiana Jones and the Dial of Destiny este o afacere cu două fețe, iar în funcție de pe care o vezi mai pregnantă, va varia și gradul tău de apreciere a ce are pelicula de oferit. În primul rând, filmul a cunoscut nenumărate rescrieri ale scenariului, iar acest lucru se simte atât în durata nesimțită de două ore jumătate lungite forțat pe alocuri, dar mai ales în inconsistența personajului principal feminin, întruchipat de comedianta Phoebe Waller-Bridge, care în afară de câteva scene, nu strălucește mai deloc și dă ca nuca în perete într-un film de aventură. Să nu mai zic că Harrison Ford dă impresia că nu își dorește să fie prezent defel în această îngropare definitivă a ultimului personaj din ograda Lucas Films, nevizat încă de politicile liberale ale celor de la Disney.

Sătul de filmele în care personajele dragi ale copilăriei noastre sunt batjocorite și prezentate ca bătrâni slabi, debili, meniți doar pentru a fi ridiculizați de o eroină de tipul girl-boss de care Hollywoodul este atât de amorezat în ultimii ani, am privit trailerul cu suspiciunea că și destinul bătrânului Indy va fi asemănător cu cel al lui Luke sau Han, ajunse personaje de duzină în franciza pe care ei o făcuseră faimoși. După primele reacții ale criticilor, siguranța că voi vedea aceeași prostie wokistă creștea pe zi ce trece, cu toate că mașinăria de zvonistică a celor de la Holywood, vuia cum că filmul nu e așa de rău pe cât ai crede și că hai să vezi filmul că o să fie totul bine. Am mers așadar să îl văd și, a fost exact așa cum mă așteptam, cu toate că pe alocuri dădea semne că s-ar putea să fie ceva bun, în special după o primă secvență în care un de-aged Indy se lua la trântă cu un tren întreg de naziști. A fost momentul în care filmul aducea a vremuri de mult apuse (partea a patra a francizei nu o vom lua niciodată la socoteală) și care mi-a dat și speranțe că nu vom asista la o îngropare neceremonioasă a îndrăgitului aventurier. Însă își face apariția Helena și trebuie să zic că nu am văzut de multă vreme un personaj atât de prost scris. Nu are nici moralitate, nici carismă, dar ar trebui să simpatizăm cu ea deoarece e mai bună ca Indy din toate aspectele, știe tot ce știe și acesta, unde mai pui că e tânără și mai revoluționară.

Jur că am vrut să mă bucur de acest film, în special pentru că revăzusem nu demult prima parte și am remarcat cât de bine a îmbătrânit acel film, dar nu a fost să fie. Pentru fiecare moment de Indy tânăr, aveam momente de CGI prost implementat în urmăriri de mașini interminabile. Și dacă mi-a părut rău de Harrison Ford pentru că simțeam o rușine second-hand că trebuie să treacă prin linii de dialog din cele mai tâmpite, la fel de rău mi-a părut să văd și un actor de calibrul lui Mads Mikkelsen scufundat în această mlaștină de mediocritate.

S-ar putea să fie și filmul care bate ultimul cui în sicriul celor de la Disney, dată fiind improbabilitatea ca studioul să își recupereze extraordinara sumă de 300 de milioane de dolari investiți în bugetul acestei producții (cu toate că dacă e sa faci calculul real de cât are de recuperat, iei bugetul și îl dublezi pentru a include costurile de promovare). În momentul de față, Disney este o navă care se scufundă, fiecare film, serial sau animație scoasă mai făcându-le câte o gaură prin care se scurg milioane de dolari.

Ca de obicei, ajung să mă plâng de elementele woke, dar simt un gol în suflet că Indy nu a avut parte de o retragere mai fastuoasă, în care el să fie eroul propriei povești. Mult prea lung, cu un buget care nu se justifică atunci când vine vorba de produsul final, Indiana Jones and the Dial of Destiny este un film ce încearcă pe alocuri dar în cele din urmă, rămâne doar un efort mediocru.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.