Loading...

Catch Me If You Can (2002)

by Adrian Solomon, august 13, 2022

Recomandare – esențial!

Gen: Crime, Comedie, Dramă, Biografic
Regie: Steven Spielberg
Distribuție: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye
Durată: 2 h. 21 min.
Rating IMDB: 8.1

Despre: Filmul prezintă povestea romanțată a unui falsificator real Frank William Abagnale Jr., care comite o serie de crime cum ar fi valorificare de cecuri false precum și asumarea a diferite profesii precum pilot, doctor sau avocat. El este urmărit constant de un agent FBI, Carl Hanratty, cu care dezvoltă o relație bizară de amiciție.

Rant: Catch Me If You Can a fost, este și va rămâne un film de referință în cariera lui DiCaprio și Hanks, unul care mi-a rămas la fel de drag de la prima vizionare până acum. Anul 2002 a reprezentat pentru DiCaprio (prin Gangs of New York și acest titlu) garanția că este un actor de calibru, nu doar o altă față drăguță a Hollywoodului. Felul în care Hanks și Leo se completează în acest film, sub atenta îndrumare a reputatului Spielberg, este sublim, în ciuda faptului că au de fapt puține scene față în față.

Cu toate că adevăratul Frank William Abagnale Jr. a recunoscut că multe din lucrurile prezentate în acest film a fi fapte reale, nu s-au întâmplat întocmai prezentării, dar a fost totuși măgulit de felul în care Spielberg a ales să îi prezinte povestea, în special relația cu tatăl său, interpretat aici magistral de Christopher Walken. Frank învață de mic cum să manipuleze oamenii, precum și arta falsificării cecurilor, un act criminal pentru care FBI-ul încă nu avea un birou specializat. Astfel agentul Hanratty (redenumit față de personajul real care nu a dorit să își facă publică identitatea) și echipa sa prost pregătită pentru astfel de misiune, este însărcinat cu prinderea tânărului Frank. Acesta, fiind un maestru manipulator, reușește să se dea drept pilot de avion și să încaseze un număr impresionant de cecuri ale companiei PanAm, atât în țară cât și în străinătate. Iar poate povestea nu ar fi fost atât de impresionantă dacă acesta nu ar fi lucrat ca medic sau avocat (cu toate că aici lucrurile stau mai neclar dacă a fost pe bune sau nu). Între cei doi izvorăște o relație bizară de ură/respect, Frank ajungând să îl respecte pe Hanratty în ciuda protestelor acestuia.

Spielberg explorează cu ajutorul acestei pelicule, teme favorite lui, precum case destrămate, familii rupte și efectul pe care aceste lucruri îl au asupra tuturor, în special a copiilor. Este un biopic cu accente de dramă/comedie care nu plictisește și care a rămas la fel de vizionabil în ciuda trecerii timpului.

2 Comments


    • Replay Cancel Replay
    • august 19, 2022

    Un film de referinta pentru cinefili.Foarte tare site-ul ca si aspect, cat si continut

    • Multumesc de aprecieri, vizionare placuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.