Loading...

The Iron Claw (2023)

by Adrian Solomon, martie 13, 2024

Recomandare – musai!

Gen: Dramă, Biografic
Regie: Sean Durkin
Distribuție: Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Maura Tierney, Stanley Simons, Holt McCallany, Lily James
Durată: 2 h. 12 min.
Rating IMDB: 7.7

Despre: Povestea adevărată și dramatică fraților Von Erich, care au fost considerați de multă lume drept cea mai talentată familie de luptători de wrestling profesionist, dar care au fost mereu urmăriți de un așa zis blestem.

Rant: Iron Claw, din varii motive, a apărut în cinematografele noastre cu o foarte mare întârziere, fiind probabil filmul pe care l-am așteptat cel mai mult în acest început de an iar așteptările nu mi-au fost înșelate nici o secundă. O spun din capul locului, sunt un mare pasionat de wrestling, ceea ce mulți numesc un sport fals, eu văd ca o mină nesecată de divertisment, un tărâm populat de personaje larger-than-life, adevărați super-eroi în carne și oase, a căror povești din spatele ringului, a caracterelor pe care le interpretează și a camerelor de filmat, sunt mai adesea mult mai interesante și mai greu de crezut. Așa este și povestea tragică a fraților Von Erich, o familie incredibil de talentată, dar care aproape fără excepție, au avut cariera curmată în cele mai tragice moduri.

Filmul urmărește această poveste prin lui Kevin Von Erich (considerat fratele mai mare cu toate că practic vorbind, acesta mai avusese un altul care murise de mic), un tip dedicat învățăturilor tatălui lor, Fritz Von Erich. Acesta din urmă era un om intransigent, care încerca să își trăiască viața și frustrările prin intermediul fiilor săi, acesta instaurând în ei încă de la o vârstă fragedă o mentalitate rigidă, cât mai asemănătoare cu a lui, precum și faptul că obișnuia să îi claseze după cât de mult era satisfăcut de performanța lor sau nu, lucru care mai adesea ducea la o competiție acerbă pentru obșinerea aprobării patriarhului și la sentimente de frustrare în frați. Urmărim relația lor extraordinară de frăție, interpretată atât de bine de toți cei prezenți încât ajungi să simți că urmărești chiar personajele adevărate, nu actori care îi interpretează. Rând pe rând, acești frați ajung să urce în ringul de luptă, doar pentru a suferi diverse lucruri care, într-un fel sau altul, ajungeau să le afecteze iremediabil cariera.

Povestea nu este neapărat una secretă atât timp cât poți oricând deschide pagina de wikipedia dedicată familiei, sau, pentru fanii wrestlingului mai timpuriu, acestea erau cu siguranță povești cu care erau familiarizați, dar cu toate astea nu vreau să dau prea mult din casă și să vă las să o descoperiți voi. Filmul este elevat de o distribuție excelentă. în prim plan fiind Zac Effron care a suferit o schimbare enormă atât de fizic cât și de aspect, pentru a semăna cât mai bine cu Kevin. Un alt rol extrem de important pentru decursul filmului și care zic eu că a fost distribuit incredibil de bine, este cel a lui Fritz Von Erich, o parte atât de importantă a poveștii, interpretat de Holt McCallany care oricând poate face roluri negative de cea mai mare calitate.

Filmul este deosebit de emoționant și bine făcut (l-am terminat în lacrimi) și simt că studiourile A24 au cam pierdut trenul Oscarurilor, campania de promovare fiind ineficientă (din nefericire l-am urmărit într- sală goală, multă lume spunându-mi că nu au auzit nimic despre acest titlu).

1 Comment


  • Sean Durkin reuseste sa transmita cu brio povestea unei familii a carei cariere sunt ingenuncheate de un destin crud si nedrept deopotriva. Iar daca asta nu era de ajuns, tragediile familiei nu se opresc aici, faptul ca cei care au ramas in viata din frati au suferit si ei o sa va las sa-l descoperiti singuri. "Iron Claw" este musai de vazut pentru toti fanii de wrestling, dar si pentru cei care nu sunt atrasi de acest sport fal si doresc sa vada o poveste plina de emotie si dramatica, interpretata cu talent de un grup de actori impresionanti. Recomand cu caldura acest film si sunt sigur ca nu veti fi dezamagiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.