Loading...
Watchmen (2009)

Watchmen (2009)

by Adrian Solomon, septembrie 5, 2019

Recomandare – esențial!

Gen: Thriller, Dramă, Super-eroi
Regie: Zack Snyder
Distribuție:
Malin Åkerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Carla Gugino, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Patrick Wilson
Durată: 2 h. 42 min.
Rating IMDB: 7.6

Despre: E anul 1985 iar super-eroii au fost interziși prin lege. Lumea se află în pragul unui nou război mondial iar haosul domnește pretutindeni. În aceste circumstanțe, un fost super-erou este asasinat. Colegii săi încearcă să deslușească misterul morții sale, dar vor fi prinși în firele unui plan diabolic ce vizează însuși destinul lumii întregi.

Rant: ”Who watches the Watchmen?”

Benzile desenate Watchmen au fost, fără îndoială, magnum opus-ul excentricului autor Alan Moore. O lucrare monumentală, cu atât mai mult cu cât era servită sub forma unor benzi desenate, acesta era un comentariu sarcastic asupra războiului Rece, goana după armele nucleare, dar și o deconstrucție a Golden Age-ului comicsurilor cu super-eroi. Moore prezenta niște oameni simpli prinși în situații extraordinare, pe care nu doar îi umaniza, aceștia neavând super-puteri, dar ni prezenta goi goluți, cu toate angoasele și fricile unor muritori de rând.

Pelicula lui Zack Snyder, ca mai toate producțiile lui, reușește să fie extrem de polarizantă și divizivă. Unii critici l-au iubit exact pentru ce alți critici l-au înfierat. Și așa, cred că este cel mai bun film al regizorului de până acuma. Folosindu-se de comics drept story-board, filmul este extrem de fidel cărții, cu toate că își permite o serie de libertăți care, în cele din urmă, au enervat o parte din fani, ajungându-se la acea diviziune de care pomeneam adineauri. Probabil cea mai gravă greșeală era faptul că Zack a uitat să umanizeze personajele centrale, acestea comportându-se ca niște super-eroi în toată regula.

Lăsând la o parte aceste detalii de care, dacă nu ați citit cartea sau măcar să vizionați mini-seria de comic-stills (ce poate fi găsite pe youtube), ei bine nici măcar nu o să fiți deranjați. Watchmen este un film spectaculos, făcut mult fler vizual de către unul dintre cei mai creativi regizori ai Hollywoodului (când vine vorba de producții întortocheate ce excelează în întuneric). Pentru mine rămâne unul dintre cele mai importante filme ale anilor 2000, un esențial clar când vine vorba de adaptări comics.

Plus că din Octombrie, HBO o să ne ofere și un serial Watchmen bazat pe o poveste nouă, ce se anunță de pe acum destul de promițător.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.