Loading...
Lost in Translation (2003)

Lost in Translation (2003)

by Adrian Solomon, septembrie 8, 2019

Recomandare – musai!

Gen: Comedie romantică
Regie: Sofia Coppola
Distribuție:
Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi, Anna Faris, Fumihiro Hayashi
Durată: 1 h. 42 min.
Rating IMDB: 7.7

Despre: Un actor american și o tânără proaspăt căsătorită se întâlnesc în Tokyo. Cei doi se împrietenesc, evadând în luminile strălucitoare ale unui oraș efervescent, conversând despre singurătate și sentimentul lor comun de alienare, formând astfel o relație de o prietenie extrem de afectuoasă și caldă.

Rant: Proaspăt venită după debutul ei The Virgin Suicides, un thriller sumbru, regizorul Sofia Coppola (fiica ilustrului Francis Ford Coppola), a dorit să facă prin Lost in Translation un film diferit, o dramedy despre două persoane care împărtășesc un moment special. Filmul este extraordinar, găsindu-l pe Bill Murray în formă maximă, acesta reușind să echilibreze un rol deosebit de dificil și anume pe actorul american Bob, și pe juna Scarlett Johansson (ea avea doar 17 ani în momentul când a acceptat rolul) care în ciuda vârstei sale fragede, aduce o maturitate deosebită personajului Charlotte. Ambii au fost selectați pentru film fără a trece prin etapa de audiții, fiind aleși special de regizor.

Filmul ni-l înfățișează pe Bob Harris, un actor american trecut de prima tinerețe, ajuns în Tokyo pentru a filma o reclamă la Suntory Whisky, un brand local deosebit de faimos. Însă el se trezește singur într-un tărâm necunoscut, el neștiind limba și obiceiurile locale. Fiind măcinat de singurătate și de insomnie, el intră în discuție cu o tânără care pare să sufere de aceleași simptome ca și el. Între ei se înfiripează o relație de amiciție, el lăsându-se atras de ea în cercul ei de prieteni, alături de care explorează viața de noapte oferită de Tokyo.

Filmul mustește de simbolism, de la simpla alegere a orașului unde se desfășoară evenimentele, la locațiile vizitate care oglindesc personalitățile celor doi protagoniști (imaculatul și liniștea hotelului contrastând puternic cu cluburile de noapte haotice frecventate de cei doi). Se vorbește despre singurătate, alienare, ennui existențial dar în special despre acel sentiment de pierdere pe care îl resimt personajele. Aceștia se simt pierduți în viețile lor personale, el într-un mariaj care stagnează, ea într-o relație pe care o pune la îndoială pe zi ce trece. Filmul poate fi vizionat și revizionat, analizat pe mai multe nivele și predat la o școală de filme cu cea mai mare ușurință, cu o regizoare ce știe exact ce vrea, și cu un Bill Murray senzațional, care face unul dintre rolurile vieții sale.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.