Loading...
Mal de Pierres (aka. From the Land of the Moon) (2016) - cronică de F.F.

Mal de Pierres (aka. From the Land of the Moon) (2016) – cronică de F.F.

by Florin Frențiu, mai 6, 2017

După impresionantul „Un beau Dimanche”, talentata regizoare Nicole Garcia se întoarce pe marele ecran cu filmul „Mal de Pierres”, film inspirat şi adaptat după romanul cu acelaşi titlu de Milena Agus. Pelicula a fost prezentă în competiţia pentru Palme D’Or, în cadrul festivalului de film de la Cannes 2016 iar prestaţia lui Marion Cotillard a fost îndelung aplaudată de către criticii de film şi ovaţionată peste 7 minute după proiecţie.

Într-o cinematografie dominată de blockbustere, filme cu supereroi şi action-movies, sunt plăcut surprins să aflu că se mai fac şi drame romantice franţuzeşti, lipsite de stereotipiile şi dulcegăriile (siropurile, atenţie la diabet) întâlnite cel mai des în filmele mainstream americane. Marion Cotillard (actriţa mea de suflet) o interpretează pe Gabrielle, într-o Franţa conservatoare a anilor 50, o femeie hiperactivă sexual, pasională, cu o capacitate de iubire fantastică, dar orbită de dorinţa obsesivă de a iubi şi a fi iubită (amplificată la un asemenea nivel încât nu poate să ţină cont de sentimentele/dorinţele celorlalţi din jurul său) , de a-şi găsi marea dragoste, fiind diagnosticată parţial greşit ca având o tulburare psihiatrică, în urma unor crize dureroase abdominale, ce se vor dovedi cauzate de prezenţa unor calculi renali.

Iluzia iubirii, căutarea permanentă a ei unde nu este cazul, incapacitatea de a vedea omul de lângă tine, care din atracţie şi mai apoi iubire, este în stare să îşi sacrifice întreaga viaţă pentru a te ţine pe tine „în viaţă”, acestea sunt unele din multiplele teme invocate de acest film. Titlul peliculei este de asemenea unul metaforic (Male de pierres/The Stone Sickness), făcând o paralelă între durerea fizică cauzată de calculii renali şi durerea spirituală / emoţională cauzată de viaţa ei amoroasă chinuită. Finalul filmului este unul satisfăcător, încheind un ciclu al durerii şi dătător de speranţă ,optimism şi de ce nu…de IUBIRE.

PS : Ori de câte ori o să ascult piesa ”Barcarola de Iunie” a lui Tchaikovsky, o să o asociez cu anumite secvenţe deosebite din acest film.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.